Sidsel i praktik ved dansk møbelfabrik i Vietnam

  • Navn: Sidsel Skov Madsen
  • Uddannelsesinstitution: Erhvervsakademi Aarhus
  • Uddannelse: Professionsbachelor i international handel og markedsføring
  • Praktikvirksomhed: Dansk møbelfabrik

 

Sidsel Skov Madsen læser til Professionsbachelor i international handel og markedsføring på Erhvervsakademi Aarhus. I august 2014, rejste hun til Vietnam for at påbegynde et praktikophold ved en dansk møbelproducent som producerer polstrede møbler i moderne skandinavisk design til møbelkæder og hoteller over hele verden. Derudover videresælger producenten også direkte til forbrugere online. Vi har interviewet Sidsel for at høre mere om hendes oplevelser hos virksomheden og livet som dansker i Ho Chi Minh City.

Vietnam er meget langt væk fra Danmark, hvad fik dig til at rejse hertil i praktik?

Igennem en årrække har der i Danmark været et øget fokus på den økonomiske vækst i Asien, hvilket nok har været en af årsagerne til at jeg er blevet nysgerrig og har fået lyst til at opleve Asien og få kendskab til et asiatisk land. Derudover har det nok været en kombination af rejselyst og trang til at prøve noget nyt. Jeg interesserer mig for dansk møbeldesign og derfor var møbelbranchen en oplagt mulighed. At det blev Vietnam er lidt af en tilfældighed.

Fortæl om din hverdag ved praktikstedet og hvad det helt konkret er at du arbejder med?

Mine opgaver i løbet af praktikperioden har primært bestået af:

  • Arbejde med de sociale medier
  • Ideer til ændringer af virksomhedens hjemmeside
  • Tekstskrivning til nye produktkataloger
  • Været en del af planlægningen og udføre et photo shoot
  • Med til at udforme layout til nye produktkataloger
  • Ad hoc opgaver fx opdater Company App, product sheets og få styr på kollektionsbilleder

 

Arbejdspladsen består af et fleksibelt og ungt team, og jeg er glad for at være her. Selvom jeg ikke er en af sælgerne, har jeg alligevel fået lov at deltage i en masse kundemiddage, hvilket har været med til at give mig en masse oplevelser samt opleve hvordan virksomheden håndterer deres kunder.

Hvad har været de mest positive oplevelser under opholdet i Vietnam?

Jeg har oplevet en ekstrem stor gæstfrihed fra vietnameserne, og har jeg været ude at spise alene, har de nogle gange insisteret på, at jeg kom over og spiste sammen med dem. De er et meget smilende folkefærd, og selvom jeg har været her i over en måned, kan det høje serviceniveauet stadig overraske mig. De ansatte, hvor jeg bor, insisterer fx på at holde en paraply over mit hoved, når det regner og jeg venter på en taxa.

Hjemme i Danmark har asiatisk mad aldrig rigtig sagt mig noget. Jeg er så positiv overrasket over, hvor vild jeg er blevet med vietnamesisk mad – og thaimad. Det kommer jeg virkelig til at savne, når jeg tager tilbage til Danmark. Som middelklasse dansker på SU, kan du leve et luksusliv her.

Hvad har været de største udfordringer under opholdet?

Den største udfordring jeg oplevede i starten var sproget, da nogle vietnamesere ikke taler engelsk. Det var fx en udfordring, da jeg skulle spørge viceværten om han ville ’genstarte routeren, fordi mit internet var langsomt’, men man lærer hurtigt at være lidt kreativ i sin måde at kommunikere på. Derfor er det godt at kunne sige nogle basale ting på vietnamesisk. Sproget er meget anderledes, og det kan være svært at udtale ordene korrekt. Det er muligt at få en privatlærer i vietnamesisk et par gange om ugen, og jeg er overbevidst om, at tiden er givet godt ud. Hvis jeg havde været her i længere tid, og ikke havde en del afleveringer i forbindelse med mit studie, ville jeg have gjort det. I stedet har jeg selv lært basale ord og sætninger igennem elektroniske hjælpemidler, så jeg fx er i stand at fortælle en taxachauffør, hvorhen han skal køre, hvis jeg ikke har en adresse.

Din praktik er ulønnet og du har kun din SU at leve af, hænger økonomien sammen?

Lad mig starte med at slå fast, at Vietnam har et helt andet prisniveau end Danmark. Personligt føler jeg, at jeg lever rigtig godt på en SU hernede, hvor der fx er plads til luksus, som manicure og massage i budgettet, hvis det er det man har lyst til. Derudover kan det økonomisk set ikke betale sig, at købe ind og lave mad selv, så jeg har næsten ikke stået i et køkken i den tid, hvor jeg har været her, men har bestilt mad udefra eller har været ude at spise.

Det kan være lidt dyrt at leve i landet, hvis man insisterer på altid at spise på fine vestlige restauranter eller kun købe vestlige produkter. Fx koster græsk yoghurt omkring 30 danske kroner. I stedet køber vi tit morgenmad på vej til arbejdet. Det er ofte brød med æg eller smørost som koster under 5 kroner. Man kan spare mange penge ved at spise på diverse street kitchens, hvilket jeg bestemt vil opfordre folk til at prøve, da det er lidt af en oplevelse.

Hvordan tror du dette ophold har styrket dig personligt?

Det her er min første rejse til Asien. I starten kan det virke lidt overvældende med mange nye kulturelle indtryk i et fremmed land. Jeg er glad for, at jeg valgte at rejse ud, og ikke fandt en lokal virksomhed i Århus, som min vejleder anbefalede mig. Det har givet mig en masse nye oplevelser og kulturel forståelse både som turist, men også inden for vietnamesisk forretningskultur. Mit praktikophold har samtidig givet mig mulighed for at netværke med folk fra andre lande. Opholdet har givet mig endnu mere lyst og mod på at rejse ud og arbejde andre steder i verden. Allerede nu har min kæreste og jeg planer om at rejse ud i verden, for at arbejde efter endt uddannelse.

Hvor bor du og hvordan er forholdene?

Jeg betaler 500 dollars om måneden. Det svarer til 2.750 DKK. For de penge har jeg en hel lejlighed for mig selv, og rengøring tre gange om ugen. I køkkenet er der gaskomfur, køleskab, fryser og et stort spisebord. Badeværelset er af almindelig dansk standard og i soveværelse har jeg en dobbeltseng, TV og arbejdsbord. Fra soveværelset er der en dør ud til en altan, hvor jeg har udsigt ned over gaden. Standarden er god, og indretningen er lys og vestlig. Beliggenheden er Thao Dien i distrikt 2 i Ho Chi Minh City. Her er gode indkøbsmuligheder og spisesteder. Det tager ca. 15 min, at komme ind til centrum med en taxa (selvfølgelig afhængig af trafikken).vietnam praktik studerende i udlandet bolig

 

Hvordan fandt du praktikpladsen?

Inden jeg gik i gang med min praktiksøgning, havde jeg afgjort med mig selv, at mit vigtigste kriterium var, at finde en interessant virksomhed eller minimum et sted med lærerige arbejdsopgaver. Det skulle ikke være virksomhedens geografiske placering, der skulle afgøre, om jeg ville ansøge om praktik eller ej.

Efter at have gennemlæst en masse danske praktikopslag på uddannelsesinstitutionens hjemmeside, begyndte jeg at søge rundt på internettet. Til sidst faldt jeg over et opslag fra Studysea, omhandlende praktik i Ho Chi Minh City. Jeg havde overhovedet ikke tænkt det som en mulighed at tage til udlandet, men opslaget fangede virkelig min interesse, og efter at jeg havde læst på Studysea’s hjemmeside, tog jeg kontakt.

Hvordan har din oplevelse været med Studysea og hvilken hjælp har du fået både før afrejse og under opholdet?

Jeg har haft en god oplevelse af at rejse igennem Studysea. Jeg har fået god rådgivning i, hvilke muligheder jeg havde angående at få lavet mit indrejsevisum, og fået direkte kontakt til en person, som kunne hjælpe mig med det. Derudover føler jeg mig godt informeret omkring kulturen, anbefalinger angående spisesteder, leveomkostninger osv. Både igennem elektroniske dokumenter, men også igennem samtaler med min kontaktperson ved Studysea.

Studysea’s praktikpakke inkluderer bl.a. frokost når du er på arbejde, hvordan har det fungeret ved den virksomhed du er ved?

Jeg har faktisk kun spist i kantinen ved kontoret én gang. Maden var ok, men vietnameserne spiser ekstremt hurtigt og var færdige på 5 min. Det tempo kan jeg slet ikke følge med til. Jeg har dog planer om at prøve at spise der én gang mere. Spiser vi i showroomet, spiser vi alle sammen det samme, og pigen i køkkenet laver virkelig god mad.

Studysea’s praktikpakke inkluderer også transport mellem din bopæl og virksomheden, hvordan fungerer det?

Det fungerer fint. Vi er nogle kollegaer som sammen bliver afhentet af virksomhedens chauffør. Arbejdet skifter lidt mellem at være på kontoret og i showroomet. Det ligger med en del kilometers afstand. Normalt får jeg besked dagen før, omkring hvor vi skal hen, og hvornår vi kører. Vietnameserne er sjældent langtidsplanlæggere, men det har jeg ikke oplevet som et stort problem.

Laver du din bacheloropgave i samarbejde med virksomheden?

Da jeg har en personlig interesse for digital marketing, har det været et oplagt valg for mig, at skrive om, hvordan virksomheden fremadrettet kan anvende e-handel til slutforbrugere på det vietnamesiske marked. Det der gør emnet interessant er de store kulturelle forskelle, der er på Danmark og Vietnam, og e-handel stadig befinder sig i introduktionsfasen på det vietnamesiske marked. Indtil videre er det hovedsagligt mindre varer såsom tøj, kosmetik og elektronik, der forhandles online. De fleste vietnamesere er ikke vant til at købe møbler via internettet. Vi vil derfor være blandt de første på markedet til at sælge møbler online.

Hvad har været de største udfordringer under praktikopholdet?

Da praktikopholdet er grundlaget for mit BA-projekt, er det altid godt at kunne observere arbejdsgangen samt høre om planlægningen. Det har været en udfordring, da jeg ikke forstår vietnamesisk, og det ofte er det sprog der tales indbyrdes blandt de lokale.

Har du haft tid til at rejse rundt i landet?

Jeg har været på ferieøen Phu Quoc, hvor vi bl.a. var ude på en bådtur, hvor vi fiskede, snorklede, købte seafood af nogle lokale fiskere og badede ved en helt hvid sandstrand med palmer. Når min praktik er færdig regner jeg med at rejse nord på til hovedstaden Hanoi. Folk har fortalt mig, at byen er mere kulturel og historisk end Ho Chi Minh. Ellers påtænker jeg at tage til Ha Long Bay, fordi jeg gerne vil opleve landets flotte natur, og til sidst rejse til Hoi An. Hoi An er det vietnamesiske svar på Venedig, hvor der også er mulighed for at bade ved stranden og få lavet skræddersyet tøj og sko. Det er ikke helt fastlagt endnu, men det er nogle af de steder som jeg har på ”to do-listen”.

sidsel praktik vietnam fællesskab venner spændende ophold

Hvad har du lært om det vietnamesiske folk?

Jeg har oplevet at vietnamesere er humoristiske og har lettere til latter, end jeg havde regnet med. Selvom jeg ikke har kunnet kommunikere med mange af indbyggerne i Ho Chi Minh City på et verbalt sprog, så føler jeg, interessant nok, at jeg kan kommunikere med alle typer af beboere i byen. Dette er alt fra den gamle mand på gaden der tilbyder et motorcykellift, til den unge pige i tøjbutikken. De unge vietnamesere er ret gode til engelsk, og det er en fornøjelse at tale engelsk med teenagere og helt unge. De som ikke taler engelsk er lidt svære at kommunikere med, men dette gøres via kropssprog og ansigtsudtryk. Hvis man skal kommunikere på denne måde, så kræver det, at begge parter er åbne. Det må man om nogle sige at vietnamesere er!

Jeg har også lært at de fleste vietnamesere er fem skridt foran, så man skal som turist være vaks fx når man handler, og huske lige at vise hvem der har bukserne på. Dette er dog også lærerigt for en selv, for man bliver tvunget til at vise karakter. Vietnameserne er utrolig festlige, og elsker høj musik. De er impulsive og planlægger ofte en dag af gangen, hvilket også kan have sin charme, men kan sikkert også være en udfordring, hvis man er typen, der elsker at organisere og planlægge sin kalender på længere sigt. Det betyder meget for vietnameserne ikke at tabe ansigt, og man kan derfor også opleve folk sige: ”ja, ja”’, selvom de faktisk ikke har forstået, hvad du har sagt til dem. Det er selvfølgelig ting man skal være opmærksom på, men ofte er det ikke noget stort problem.

Vil du anbefale andre at tage i praktik i Vietnam?

Ja, Vietnam er et fantastisk land, og det kan varmt anbefales. Jeg har endnu ikke mødt mennesker, som ikke har kunnet lide at være her. Samtidig føler jeg, at jeg har fået nogle helt andre oplevelser, og at jeg er kommet tættere på kulturen og befolkningen ved at arbejde her, end jeg havde gjort som turist.

Ønsker man at tage i praktik i Asien, vil jeg opfordre til, at man søger viden om kulturen og folket inden man lægger sig fast på et land. Jeg kan kun anbefale folk at rejse til Vietnam, det er et helt fantastisk land, og noget jeg bestemt synes man skal opleve!

Er Vietnam noget for dig?

Studysea formidler praktikpladser i Vietnam på vegne af danske og internationale virksomheder og organisationer. Læs mere om vores praktikpakke og ledige praktikpladser. Har du spørgsmål er du altid velkommen til at kontakte os.