Holger udvikler apps for vietnamesisk popsanger

holger kyhl motorbike praktik vietnam

Holger udvikler apps for vietnamesisk popsanger

  • Navn: Holger Kyhl Nielsen
  • Uddannelsesinstitution: Erhvervsakademi Aarhus
  • Uddannelse: Datamatiker
  • Praktikvirksomhed: Tysk softwareudvikler

Kan du ikke finde Holger, så er det fordi han dette semester gemmer sig i den vietnamesiske millionby Ho Chi Minh City (også kendt som Saigon). Her har han fået en spændende praktikplads i en tysk IT virksomhed hvor han blandt andet udvikler en applikation for en popsangerinde. Holger har skiftet Aarhus ud med Saigon i knap fem måneder og vi har spurgt ham om hans oplevelser. Læs med i interviewet her:

Hvorfor besluttede du dig for at tage til Vietnam i praktik?

Da jeg tidligere har taget et semester på Cypern og da jeg var meget begejstret for den oplevelse det er at flytte til et andet land og skabe en hverdag, var jeg dermed fast besluttet på at tage mit praktikophold på datamatiker-studiet i udlandet. Jeg var opsat på at det skulle være i et land der var mere kulturelt anderledes fra Danmark, end Cypern er. Efter en tids søgning i primært Østeuropa, dukkede der et opslag fra Studysea, med praktikpladser i Vietnam, op på skolens hjemmeside, og jeg søgte en af dem med det samme og med held.

Hvad laver du på arbejdet?

Jeg arbejder som iOS-udvikler og har arbejdet på to forskellige applikationer: En promoverings-applikation for en vietnamesisk popsangerinde og en for en gruppe vietnamesiske golfspillere, som gerne vil kunne måle hastigheden af deres golfslag ved at filme det. De har været, og er, virkelige sjove at arbejde med, og jeg har haft stor kreativ frihed i arbejdet med dem.

Kunderne er meget forskellige og kan være fra vidt forskellige lande. Virksomheden tilbyder udvikling af software til en konkurrencedygtig pris. Så kunderne kan være en større virksomhed, eller bare en privat person der har en idé til en applikation, han eller hun godt kunne tænke sig bliver realiseret.

Hvordan er niveauet i forhold til i Danmark? Har du lært noget?

Niveauet virker umiddelbart ok højt, der er mange i min praktikvirksomhed der er dygtige softwareudviklere. De er gode til udenadslære og har en god teknisk viden, men kan måske mangle lidt på den kreative side. Jeg har lært meget, da jeg som rimelig uerfaren udvikler, mangler mere teknisk viden og udenadslære. Så der hvor virksomheden får gavn af mig er mere fra mine kreative evner og hvordan jeg ser tingene på, end det er på det rent tekniske niveau.

Hvad er de største kulturelle forskelle ved at arbejde i Danmark og Vietnam?

En af de første ting jeg bed mærke i er at mine kollegaer, som alle er vietnamesere, tager en lur under deres skrivebord i frokostpausen. Jeg er blevet lidt fan af at også gøre dette hvis jeg føler mig træt. Man har ikke fodtøj på indenfor i virksomheden, det stiller man pænt på en hylde når man går ind. Dette og det med at tage en lur i frokostpausen kommer jeg til at savne når og hvis jeg skal arbejde i Danmark. De gange der har været fællesmøde i virksomheden har det foregået i rundkreds på gulvet. Vi havde også en vietnamesisk nytårsfest, hvor vi også sad på gulvet og spiste.

 

sjove kollegaer vietnam praktik i udlandet study sea

Hvordan bor du?

Jeg bor i min egen lille lejlighed i centrum af Ho Chi Minh City. Den har alt hvad jeg behøver og er oven i købet også fuldt serviceret. Der er rengøring og vask af tøj hver dag, og min vandautomat bliver også fyldt op når den nærmer sig tom.

bolig i vietnam praktik i vietnam datamatiker

Hvad får du din hverdag til at gå med?

Når jeg har fri fra arbejde mødes jeg ofte med nogen af de folk jeg har lært at kende her, så tager vi ud og spiser, eller spiller fodbold, eller tager del i nogen af de mange kulturelle begivenheder der foregår i Ho Chi Minh City. I weekenden udforsker vi ofte bylivet eller tager på ture til steder udenfor Ho Chi Minh City. Man keder sig aldrig!

socialt samvær gode venner praktik i vietnam

Hvad er det vigtigste du har fået ud af dit praktikophold i Vietnam?

Jeg har opnået en masse god erfaring med arbejdet som softwareudvikler, især som iOS-udvikler. Jeg har for alvor fået fastslået at mit valg af uddannelse har været det rette.

Jeg er også blevet væsentligt bedre til at kommunikere med folk der tænker og opfører sig anderledes, end man er vant til med danskere. Dem jeg har arbejdet tættest sammen med har deres problemer med engelsk, og det har til tider været svært at kommunikere. Men vi kommer altid frem til hvad hinanden mener. Det har været en udfordring at lære at kommunikere, så de bedst kan forstå hvad jeg mener. Jeg er også sikker på at det er en udfordring for dem.

Mange ting som man er vant til bare fungerer i Danmark, fungerer nødvendigvis ikke her. I hvert fald ikke på samme måde. Man lærer meget ved at tingene ikke altid er som man forventer de er. Det har sat mine vaner og mit verdensbillede på prøve at være her, på den bedste tænkelige måde. Jeg vil klart komme tilbage til Danmark med en masse gode oplevelser, erfaringer, nye gode venner og kontakter, og med en ballast der uden tvivl vil gavne mig meget i min fremtidige karriere og i mit liv.

Hvad er den bedste oplevelse du har haft?

Jeg kan umuligt vælge én! Det kan være nogen af de oplevelser jeg har haft bare ved at gå rundt i byen og falde i snak med de lokale. Eller det kan være min tur til Dalat, som er en by i bjergene hvor vejret er dejligt køligt og naturen omkring er spændende og smuk. Eller måske min tur ud i junglen hvor vi overnattede midt i den. Eller nogen af de fantastiske byture hvor vi har festet med folk fra hele verdenen. Eller da jeg deltog i min vietnamesiske kollegas bryllup. Eller bare oplevelserne med det uhyre billige og lækre vietnamesiske køkken. Oplevelserne er mange og det sker ikke ofte at jeg har haft en dag hvor jeg ikke har oplevet noget nyt.

Vil du anbefale andre studerende at tage i praktik i Vietnam via Studysea?

Studysea gør det meget lettere og overskueligt at tage i praktik i Vietnam. De sørger for og hjælper med alle de ting der kan være besværligt ved at rejse og bo i et land som Vietnam. Som f.eks. at ordne visum, finde bolig og undersøge hvordan man kommer til og fra arbejde. Når jeg ankommer til et sted alene og i helt nye omgivelser er det første jeg går efter, altid at finde sociale kontakter så hurtigt som muligt. Så det har været ret fedt at man igennem studysea hurtigt får kontakt til andre danskere der skal i praktik her eller som bor her.

Tak Holger, fordi du valgte at tage dit praktikophold i Vietnam via Studysea. Andre studerende, som måske er blevet inspireret af Holgers interview, kan læse mere om muligheden for at komme i praktik i Vietnam her.