Anders’ praktik som handelsøkonom i en HR-afdeling i Vietnam

praktik handelsokonom dania randers vietnam

Anders’ praktik som handelsøkonom i en HR-afdeling i Vietnam

Anders Lie afsluttede sidste år sin handelsøkonomuddannelse fra Erhvervsakademi Dania i Randers. Som en del af uddannelsen indgår et praktikophold på otte måneder. Det valgte Anders at gennemføre i Vietnam hvor han var i praktik i en HR-afdeling ved en international IT-virksomhed. Vi har interviewet Anders for at høre om hans oplevelse.

 

Vietnam oplever i disse år en stærk økonomisk vækst og har tiltrukket mange udenlandske virksomheder og investeringer. Studysea hjælper hvert år 30 til 50 danske praktikanter med at finde relevante praktikpladser i Vietnam. Med en praktikplads i en HR-afdeling, fik Anders et indblik i vietnamesisk kultur og de problematikker der udfolder sig på det vietnamesiske arbejdsmarked. Selvom Vietnam på papir er et attraktivt marked med et kæmpe potentiale, så får man sig noget af en overraskelse hvis man forventer at den vestlige ledelsesstil og teorier sådan bare lige kan omsættes til praksis. Det kan Anders tale med om, efter otte måneders praktik i Vietnams største by og kommercielle center – Ho Chi Minh City – eller Saigon som det hed i gamle dage. Læs med her.

 

Det er et stort spring at rejse på den anden side af jorden for at tage sin praktik. Hvad fik dig til at tage din praktik i Vietnam?

For mig handlede det faktisk mere om at komme væk fra Danmark i et stykke tid, og da jeg så Studysea’s tilbud om at hjælpe med at arrangere et studieophold i Vietnam var jeg solgt.

Hvordan fandt du din praktikplads og hvordan var ansøgningsforløbet?

Det var faktisk utroligt nemt. Jeg havde et møde med Studysea, hvor jeg fortalte hvad jeg søgte, og derefter gik de i gang med at søge pladser for mig. Ved den første jobsamtale jeg havde, fandt jeg ud af at virksomheden og jeg, ikke var et godt match, hvorfor det ikke blev til noget. Den næste virksomhed ville have mig til at tage en personlighedstest, og efter de havde vurderet den, blev jeg inviteret til en jobsamtale, og derefter blev jeg tilbudt en praktikplads, som jeg sagde ja til.

Forklar lidt om typen af virksomhed du kom i? Hvilke arbejdsopgaver har du haft og har de været relevante for dit studie?

Jeg kom ind i en virksomhed der sælger IT-løsninger til andre større virksomheder. Jeg fik en plads i virksomhedens HR-afdeling, hvor jeg har arbejdet med personaleudvikling, onbording og organisationsudvikling. De fleste af mine opgaver har haft relevans for min uddannelse, mens et par stykker ikke har været helt så relevante.

Hvad har du fået med af arbejdserfaring til din fremtidige karriere?

Jeg har aldrig arbejdet rigtigt før, altså fuldtidsarbejde med 40 timer om ugen. Så det vigtigste jeg tager med mig fra denne oplevelse, er hvordan en organisation, dens ledelse og de arbejdsopgaver jeg får, skal være for at jeg kan føle mig motiveret.

Hvordan har du boet under dit ophold og har forholdene været tilstrækkelige?

Jeg har boet helt fantastisk! Det kan ikke siges andeledes end det. Jeg har boet i et fem etagers hus, med fire badeværelser og en stor terrasse. Huset har en beliggenhed, som gør at alt der er værd at have, ligger indenfor en 3 km radius, så det kunne ikke være bedre. Hele herligheden har jeg delt med to rigtig gode kammerater hjemme fra Danmark, og for at toppe det hele af, så har det kostet mindre end at bo i provinsen i Danmark. Så gennemført helt fantastisk.

bolig vietnam handelsokonom praktik dania

Tagterassen på det hus Anders boede i i Vietnam.

Hvad har I lavet praktikanterne imellem og har I ses meget?

Vi har rejst sammen, spist meget sammen, været på diverse udflugter, holdt fødselsdag, jul og nytår sammen, og så har vi selvfølgelig også brugt en masse tid sammen når vi har været i byen. Personligt har jeg set de fleste seværdigheder sammen med mine roommates, og de fleste af mine rejser har været sammen med min familie, så de fleste turistattraktioner har jeg ikke oplevet sammen med andre praktikanter. Til gængæld har jeg oplevet hverdagslivet sammen med andre praktikanter, og det kan man også kun dele med andre der også kender til livet hernede.

Har du haft tid til at rejse rundt i landet og de omkringliggende lande i løbet af din praktik, og i så fald, hvad har du oplevet?

Ja det har jeg. Jeg har besøgt byer både i Nord- og Sydvietnam, samt en masse byer ved kysten. De besøg har budt på en masse forskellige oplevelser, kultur, historier, natur, storbys-udforskning, seværdigheder fra krigen, diverse markeder, badeferie, golfresorts, livet som vietnameser udenfor storbyen, scooter-kørsel i Vietnams bjergegne osv. Jeg har oplevet alt fra at sidde i et lerhus og flette hængekøjer, med en vietnamesisk familie der lever af at sælge hængekøjer på det lokale marked, til at køre limousine til og fra baderesorts.

Hvordan opfatter du det vietnamesiske folk?

Det er utroligt svært at svare på. Der er en stor diversifikation blandt det vietnamesiske folk der gør at jeg ikke syntes man kan sige noget konkret om folket der vil passe på størstedelen. Jeg kan dog sige så meget, at når jeg har brugt tid sammen med uddannede vietnamesere, er det nøjagtigt det samme som at bruge tid sammen med danskere hjemme i Danmark. Vi har de samme værdier, drømme, forventninger og samme opførsel.

Hvad er din yndlingsrestaurant i Ho Chi Minh City og hvorfor?

Pasta Box! De laver rigtig god mad, man kender til det der står på menukortet, de leverer hurtigt og så er det forholdsvist billigt. Det er helt sikkert en 5’er på Trustpilot.

Hvad er din yndlingsattraktion i Vietnam og hvorfor?

Det må være Halong Bugten. Der løber en ubeskrivelig følelse igennem kroppen når man første gang sejler ind mellem de kæmpestore træbeklædte klipper, der stikker op af vandet med en højde på 30 til 100 meter. For fem år siden så jeg Grand Canyon og den følelse af at naturen er så mægtig, at vi som mennesker aldrig ville kunne efterligne den, er det samme indtryk der strømmer igennem en når man befinder sig mellem klipperne i Halong Bugten.

halongbugten praktik handelsokonom vietnam

Anders’ billede fra smukke Halong Bugten.

Hvad er de største fordele ved at rejse i praktik via Studysea?

De ordner det hele for dig! Det kæmpe store arbejde der ligger i at skulle finde en praktikplads i et fremmed land, finde et sted at bo, søge visum m.m., bliver kogt ned til næsten ingenting takket være Studysea.

Har du haft hjemve, og i så fald, hvordan har du håndteret det?

Ja, der har været hjemve, men det har ikke været så kraftigt at det har overskygget glæden ved at være her.

Hvordan tror du dette praktikophold har styrket dig personligt?

Det har gjort mig mere sikker på hvem jeg er, og gjort det nemmere at acceptere ting ved mig selv, jeg hellere ville havde været foruden før jeg tog herned.

Vil du anbefale andre studerende at tage i praktik i Vietnam?

Som en personlig udvikling og kulturel oplevelse vil jeg helt sikkert anbefale alle at pakke en kuffert så hurtigt så muligt. Fagligt vil jeg ikke, da Vietnam er 10-15 år bagefter i forhold til benyttelse af de teorier der bliver undervist i, i Danmark og andre fuldt udviklede lande. Der bliver indført og benyttet teknikker og teorier, f.eks. ledelsesteknikker, arbejdsmiljø, motivation m.m., som blev anset som gode og brugbare for år tilbage, men som nu har vist sig at have den modsatte effekt, af det man troede. Dette betyder at de teorier vi som studerende har lært, ikke er klar til at blive brugt eller accepteret.

Er praktik i Vietnam noget for dig?

Tak til Anders for at give os et indblik i de fantastiske oplevelser som Vietnam byder på, men også de udfordringer man kan støde på i et udviklingsland. Studysea’s Ho Chi Minh City Praktikpakke er den mest populære blandt vores praktikpakker, men også den mest udfordrende rent kulturelt. Vietnam er en hel anden verden og som praktikant fra Danmark forventes du at have en positiv indstilling, være omstillingsparat og være åben overfor og respektere den vietnamesiske kultur. Lyder det som noget for dig? Læs mere om indhold og ansøgning til Studysea’s Ho Chi Minh City Praktikpakke. Er du ikke parat til at kaste dig ud i noget så markant anderledes, anbefaler vi dig vores øvrige praktikpakker som bl.a. kan hjælpe dig til USA og Australien.