fbpx

Robin fortæller om sit praktikophold som maskinmester i Vietnam

robin praktik maskinmester vietnam ho chi minh city

Robin fortæller om sit praktikophold som maskinmester i Vietnam

I år blev Robin Kromann-Jensen færdiguddannet maskinmester på SIMAC i Svendborg. Ved uddannelsens tre måneders lange praktikforløb, tog han afsked med dansk jord for at styrke sine fremtidsmuligheder med international erfaring fra Vietnams største og mest befolkede metropol, Ho Chi Minh City. I dette interview kan du læse om Robins oplevelser og anbefalinger.

 

Vietnam er i rivende udvikling. Ho Chi Minh City, det gamle Saigon, er landets største by og økonomiske midtpunkt. Byen, som bliver mere og mere globaliseret, danner god grobund for tusindvis af internationale virksomheder, entreprenører og udstationerede forretningsfolk fra hele verden.  HCMC er ikke mindst blevet en populær turistdestination, men en attraktiv destination for mange danskere, som ønsker international erfaring via studie- eller praktikophold. Robin var en af dem, som kom i praktik hos en international virksomhed og skulle under sit ophold beskæftige sig med bl.a. produktionsoptimering og vedligeholdelse ved en fødevarevirksomhed. Vi har spurgt ind til Robins oplevelser.

Hvorfor har du valgt at tage din praktik i Vietnam?

For at få noget international erfaring i et land som Vietnam, hvor der er fart på med økonomisk vækst og billigt at leve – hvilket også gør det muligt, når man er studerende på SU. Derudover var HCMC også en by, jeg havde hørt en masse godt om. En kæmpe by med mange indbyggere, travlhed og mange ting man kan foretage sig, som jeg havde lyst til at opleve.

Hvordan var praktikken?

Jeg havde forskellige arbejdsopgaver både praktiske og administrative, hvilket var med til at gøre praktikken interessant. Jeg har arbejdet med reducering af nedetid og vedligeholdelsesomkostninger, driftsoptimering og energioptimering af virksomhedens produktionslinjer og hjælpesystemer/forsyningssystemer. Jeg fik lov til at se alt på fabrikken og kunne gå rundt for mig selv for at observere. Da medarbejderne havde tid, var de rigtig flinke til at fortælle om tingene, og jeg kunne spørge dem om alt. Derudover var alle på arbejdspladsen utrolig venlige, sjove og nemme at arbejde sammen med. Kollegaerne kom næsten hver dag med noget af deres specielle traditionelle mad og frugt, som man skulle smage. En af kollegaerne havde morgenmad med til mig, som var en vietnamesisk varm ret med kød og ris. De var også gode til at forklare omkring Vietnam, kulturen og historien og så var de meget nysgerrige for at høre omkring Danmark.

Hvordan er en vietnamesisk arbejdsplads anderledes end en dansk?

At arbejde i Vietnam virker meget anderledes end jeg er vant til i Danmark. På mit arbejde, oplevede jeg en meget afslappet tilgang til opgaverne og et utrolig godt socialt miljø, hvor alle snakkede med alle. I vedligeholdelsesafdelingen havde medarbejderne ugentlige møder, hvor de sad i en rundkreds på gulvet og snakkede om alt og hvordan det gik med hinanden. De er også gode til at dele. B.la. deles alle virksomhedens 200 medarbejdere om én kop til vand der står i kantinen ovenpå drikkevandsautomaten. Sko og overtøj som man skal være påført når man bevæger sig ned til fabrikkens produktionslinjer er også noget de deles om, selv tallerkener er normalt at deles om når man spiser i Vietnam.

Nogle sover også lige pludselig midt på dagen. De har lave lønninger, hvilket man også skal vænne sig til, da man som studerende på SU tjener langt mere end kollegaerne med høje stillinger.

robin maskinmester praktik i udlandet vietnam

Hvilke oplevelser fra dit ophold skiller sig specielt ud?

Mange ting. Folk er utrolig venlige og hjælpsomme i Vietnam. Jeg oplevede mange gange, hvor jeg gik rundt i byen, og folk bare stoppede en for at snakke og høre, om man have brug for hjælp. Dette var meget anderledes og noget jeg aldrig kunne forestille mig ville ske i Danmark, med mindre folk var ude på noget. En aften med nogle kollegaer fra arbejdspladsen inde midt i HCMC, kommer der en familie kørende i en åben Jeep, som er noget man kan bestille for at komme på rundtur i HCMC. Da den holder stille, spørger jeg for sjov om vi må få en tur, hvorefter de svarer ja med det samme til stor overraskelse. Dette var også en fantastisk overraskelse som viser hvor venlige menneskerne er i byen. En dag tog jeg og en af de andre praktikanter på en tur til noget der hedder Monkey Island som er et sted langt ude på landet og væk fra HCMC. Stedet er kendt for deres aber, der løber frit omkring og krokodiller i fangenskab. Det var sjovt at gå blandt aberne men også lidt skræmmende, da man ikke vidste om de ville gå til angreb. Der sprang endda to op på min ven og rev vores vandflasker fra ham. De lokale fortalte os hvordan vi skulle opføre os, for at undgå at de skulle springe på os. Derudover var der en familie, der tilbød at vise os rundt på stedet og inviterede os bagefter med på en bådtur. 

Turen til Halong Bay er også en oplevelse, der skiller sig ud med det flotte naturlandskab samt tusindvis af øer ude i havet og store grotter. Vietnam har mange museer og ting man kan se fra Vietnamkrigen bl.a. museet i HCMC, Chu Chi tunnelerne, og Phu Quoc Prison, der i dag er et fængselsmuseum, og hvor fangerne blev fængslet og tortureret i Vietnams fortid. En oplevelse, der giver et indblik i hvor slem krigen har været for landet og som stadig påvirker landet den dag i dag.

Hvilke kulturforskelle oplevede du?

Vietnameserne synger meget. Det oplevede jeg ofte, næsten alle steder jeg gik sad der nogle med en mikrofon og et karaokeanlæg. Jeg blev b.la. inviteret til virksomhedens årlige nytårsfest hvor der blev afholdt mange karaoke konkurrencer som er noget de går utroligt meget op i. Vietnamesisk nytår er desuden noget der bliver fejret i en hel uge, hvor hele byen bliver pyntet op og folk holder ferie. Folk hjælper en overalt selvom man ikke beder om det og uden de skal have nogen betaling for det. Bl.a. har jeg prøvet flere gange, at jeg ikke kunne finde vej og folk kom hen af sig selv og spurgte om de kunne hjælpe med noget eller også ville de bare gerne snakke. Jeg har også set mange mennesker dække sig totalt ind med langt tøj, masker og handsker selvom der er 35 graders varme, bare for at undgå at få sol. De sover også på de mest mærkelige steder ude på gaden hvilket er lidt sjovt at se. Det er også sjovt at se alle de ting, der kan transporteres på deres scootere og det er meget normalt at se 4 mennesker på én scooter samtidig. Jeg er  imponeret over hvor dygtige Vietnameserne er i trafikken. Tusindvis af biler scootere og fodgængere krydser hinanden i alle retninger og det ser mega vanskeligt ud men de lokale har godt styr på det og ved hvor de har hinanden. I den tid jeg var der var det kun et eller to meget små uheld jeg oplevede. Her var der heller ingen der bliver sure på hinanden da de kørte sammen, derimod hjalp de lige hinanden og så var det videre igen. Der er ingen der har travlt. Det er totalt anderledes i Vietnam.

Hvad var det bedste ved dit ophold?

Der er utrolig mange ting man kan foretage sig i Ho Chi Minh City udover de tusindvis af steder med live musik, skybarer, caféer, spisesteder, vandland, parker, krigsmusseer, diverse turer der kan arrangeres af turistbureauerne. Maden var utrolig lækker og der er mulighed for at prøve alt slags mad i HCMC til næsten ingen penge. 

Vejret var fantastisk under mit ophold i perioden fra januar til april. Der var temmelig varmt, omkring 33 grader i starten og i den sidste tid, og før jeg tog hjem lå temperaturen på omkring 36 grader. 

Naturen er flot med bjerge og rismarker ude på landet. Der er flotte planter, træer og palmer med eksotiske frugter jeg aldrig har set før. Derudover findes der nogle utrolig flotte strande og andre flotte steder som det berømte Halong Bay, som jeg nåede at opleve. Alt i alt er det et vildt spændende land med mange muligheder og oplevelser, der har været fantastisk at opleve og hvor priserne helt klart har været med til at gøre tingene mulige. At komme rundt i byen kan være lidt vanskeligt og kan tage tid med al den trafik, mennesker og scootere. Dog er det ikke mange minutter man skal vente på en taxa eller Grab (transportservice ligesom UBER) som er nem at bestille over telefonen og det er overraskende billigt.

Samlet set er Vietnam et land, hvor man aldrig kommer til at kede sig og hvor man kan nyde en kold drink på skybarerne eller tage en tur på Saigon- eller Mekong Delta River som giver et dejligt frisk pust væk fra storbyen og den imponerende trafik.

Har du anbefalinger til andre som overvejer praktik i samme destination?

Man skal søge sin praktikplads tidligt, så man kan få praktikaftalen på plads med det samme og derefter finde den rette lejlighed tæt på virksomheden. Så skal der ikke bruges lang tid på kørsel i den tætte trafik og så får man mere fritid. Hvis der er tid til at opleve noget i fritiden, er det en god ting at planlægge det tidligt, især hvis man skal ud og flyve er det klart en fordel at bestille billetter i god tid for at spare penge. Det kan anbefales at rejse med fly, da vejene er dårlige og det tager meget lang tid at komme frem. Da jeg tog til øen Phu Quoc tog det mig en halv time i fly at komme til øen. På hjemturen valgte jeg at tage en bus og færge hjem, da jeg ikke havde bestilt en returbillet. Dette resulterede i en 14 timers lang tur, hvor jeg blev kastet rundt i en sovebus/natbus pga. de dårlige veje og bådturen var ligeledes hård.

Er praktik i Vietnam noget for dig?

Tak til Robin for at dele disse unikke oplevelser, råd og anbefalinger til fremtidige studerende som overvejer praktik i Vietnam.

Studysea’s Ho Chi Minh City Praktikpakke er den mest populære blandt vores praktikpakker, men også den mest udfordrende rent kulturelt. Studysea hjælper hvert år mange danske praktikanter med at finde relevante praktikpladser i Vietnam. Selvom HCMC er mere vestligt anlagt end nogen af de andre byer i landet, så er den vietnamesiske kultur stadig stærkt fremtrædende. Man skal derfor være fordomsfri og omstillingsparat, for at kunne gebærde sig blandt det vietnamesiske folkefærd. Kan man være åben og positiv, så bliver det dig gengældt tusindfoldigt. Lyder det som noget for dig? Læs mere om indhold og ansøgning til Studysea’s Ho Chi Minh City Praktikpakke. Er du ikke parat til at kaste dig ud i noget så markant anderledes, anbefaler vi dig vores øvrige praktikpakker som bl.a. kan hjælpe dig til USA og Australien.