Ved Studysea ønsker vi at du trygt og sikkert kan planlægge dit studieophold i udlandet via os. Situationen med Coronavirus/Covid-19 udvikler sig hurtigt i Danmark og resten af verden. Studysea holder sig løbende opdateret via Udenrigsministeriets rejsevejledninger, vores partneruniversiteter, praktiksteder og øvrige samarbejdspartnere i udlandet. Får du ikke svar på dine spørgsmål her, kan du altid kontakte os.
Drømmer du om at komme til udlandet i 2022 eller senere, er vores anbefaling at du fortsætter ansøgningsforløbet som planlagt. Det tager tid at arrangere et udlandsophold og kommer du for sent i gang med planlægningen risikerer du ikke at nå alt det praktiske. At lave en ansøgning til et universitet i udlandet, betyder ikke at du er forpligtet til at tage af sted. I de fleste tilfælde kan du vente med at tage beslutningen kort før studiestart.
Siden er senest opdateret 8. februar 2022.
Se hvor Studysea vurderer at du har størst sandsynlighed for at komme på studieophold i 2022. Bemærk nedenstående gælder ikke dig som søger hel uddannelse eller praktik. Søger du en hel uddannelse har du ofte flere muligheder end forneden. Søger du derimod praktik, er dine muligheder mere begrænsede.
Studysea’s vurdering er baseret ud fra en række parametre omkring forholdene i de lande og ved de universiteter vi samarbejder med inkl.: Hvornår der er studiestart, om undervisningen foregår fysisk eller online, om der kræves visum og i så fald hvor lang tid visumansøgningen tager, om det er muligt at rejse til destinationen, erfaringer fra 2020, om grænser er åbne for internationale studerende, udmeldinger fra myndigheder og statsledere vedr. grænseåbninger, smittetryk, vaccinationsrate og udbredelsen af coronavirus på destinationen og herhjemme og destinationslandets og Danmarks håndtering af coronavirus.
Et studie- eller praktikophold i udlandet er for mange en drøm og en “once-in-a-life-time-opportunity”. Men hvad nu? Skal coronavirus nu ødelægge drømmen? Risikoen, er der, det erkender vi, men vores bedste anbefaling er at slå koldt vand i blodet. For de fleste er der adskillige måneder til at drømmen skal føres ud i livet og af samme grund er der stadig håb for at situationen normaliserer sig der hvor du drømmer om at komme til. Så gå ikke i panik!
Da mange arbejdspladser kan være helt eller delvist lukket eller være omfattet af restriktioner, både i Danmark og udlandet, kan svartider fra f.eks. SU, uddannelsesinstitutioner, ambassader, testcentre m.m. være længere. Derfor anbefaler vi at du starter dit ansøgningsforløb så tidligt som muligt.
Vi anbefaler at du venter med at betale fx studieafgift, bolig, flybillet m.v. til du nærmer dig din afrejsedato og har et bedre overblik over situationen med coronavirus. Bliver du bedt om at lave en betaling, så sæt dig altid godt ind i den refund policy som gælder for dit universitet, studiebolig m.m. Du modtager typisk refund policy med din ansøgning, dit optagelsesbrev eller faktura. I de fleste tilfælde betaler man først sin studieafgift omkring studiestart, men nogle universiteter, kan kræve at man betaler et depositum tidligere.
Bør du overveje en backup plan, afhænger af hvornår du er sat til at rejse afsted. Hvis Studysea formoder at du ikke kan realisere dit ophold, vil vi kontakte dig omkring en alternativ løsning. Selvom det er svært at forudsige situationen, ser det ud til at coronavirus rammer i bølger og at ikke alle lande er ramt lige hårdt på samme tid. Ønsker du at søge ind på mere end et universitet, hjælper vi dig gerne med det.
I langt de fleste tilfælde er det muligt at få hele eller en del af din studieafgift tilbage hvis du må aflyse dit ophold før studiestart og i nogle tilfælde også efter studiestart. Se hvilke regler der gælder for dit universitet ved at klikke ind på universitetsprofilen på siden universiteter og herefter klik på fanebladet “økonomi”. Finder du ikke info om refusionspolitikken, så kontakt Studysea.
Vi anbefaler dig at du følger Udenrigsministeriets rejsevejledning til det land du påtænker at rejse til. Bemærk at rejsevejledninger ændres ofte pga. udviklingen i coronavirus og derfor vil du få et mere retvisende billede af situationen når du nærmer dig din afrejsedato. Rejser du afsted, selvom udenrigsministeriet fraråder at rejse, bør du orientere dig med dit forsikringsselskab i hvilket omfang du er dækket.
Som altid anbefaler vi at du køber en rejseforsikring som dækker dig under dit studie- eller praktikophold i udlandet. Studysea formidler Goudas rejseforsikringer og Gouda har bekræftet at de dækker som normalt også selvom du trodser Udenrigsministeriets råd. Vær dog opmærksom på, at der jf. betingelserne kan være enkelte tilfælde relateret til corona-pandemien, som ikke vil være dækket af forsikringen. Det gælder fx evakuering fra en destination, som på udrejsetidspunktet er berørt af pandemien, fordi du var bekendt med situationen ved afrejse. Du kan læse mere på Goudas hjemmeside. Vælger du en rejseforsikring fra et andet forsikringsselskab, bør du kontakte selskabet så du ved hvordan du er dækket ind.
Studysea er her stadig, trods coronavirus. Vi arbejder igen fra kontoret i Odense, men for at minimere risikoen for smitte, afholder vi ikke længere fysiske infomøder. Vi har dog masser af optagede webinarer som du kan se på vores Youtube-kanal og vi sætter også gerne vejledningsmøder op over telefon og Zoom. Se også hvilke webinarer vi har planlagt under events.
Et praktikophold i udlandet tager tid at arrangere og derfor anbefaler vi at du starter så tidligt som muligt, også selvom fremtiden er uvis. Selvom vi ikke kan garantere dig at coronavirus ikke kommer i vejen for dine planer, så kan du sikre dig økonomisk og få udgiften til din praktikpakke refunderet, hvis du må annullere før din planlagte praktikstart pga. coronavirus. Læs mere om Studysea’s Corona-sikring.
Nogle af vores samarbejdsuniversiteter har aflyst eller flyttet deres undervisning online. Når universiteterne informerer os, opdaterer vi status her. Se hvad som gælder for dit universitet:
Bemærk at de steder hvor study abroad og udveksling er aflyst er det som regel stadig muligt for hele uddannelsessøgende at starte studiet som fjernstudie.
Mange lande har indført restriktioner på indrejse som har betydning for om du kan realisere dit ophold. Hold dig opdateret ved at klikke på dit destinationsland på IATA Travel Centres interaktive corona-verdenskort. Husk at der normalt skelnes mellem turister og studerende, så sæt dig ind i hvilken kategori du er omfattet af.
Australien
Internationale studerende og praktikanter kan rejse ind fra 1. december 2021 med gyldigt studievisum eller working holiday visum.
Canada
Internationale studerende må rejse ind i landet. Det er ikke længere nødvendigt med study permit for studieophold af under 6 måneder.
Malaysia
Internationale studerende må rejse ind i landet med Student Pass (studievisum).
Internationale studerende må rejse ind i landet.
New Zealand
Grænserne er lukket som minimum til slutningen af 2021.
Sydkorea
Grænserne er åbne for studerende.
USA
Studerende fra Danmark må rejse ind i USA på F-1 visum hvis uddannelsen undervises på campus eller i hybrid-format. Praktikanter på J-1 visum må også rejse ind.
Vietnam
Internationale studerende må ikke rejse ind i Vietnam. Det forventes tidligst muligt fra sommer 2022 at starte studier i Vietnam.
Læser du en hel uddannelse i udlandet må højst 25% af uddannelsen være tilrettelagt som online undervisning for at kunne få SU. Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøtte har dog bekræftet, at hvis du kan dokumentere, at din online undervisning kun er på grund af COVID-19, så kan der fortsat godt udbetales SU, selvom man overstiger grænsen på de maksimalt 25% online undervisning. Læser du et studieophold som del af din danske uddannelsesinstitution, skal du tjekke med din uddannelsesinstitution.