fbpx

Negot-studerendes studieophold på HELP University

negot udveksling malaysia help university

Negot-studerendes studieophold på HELP University

I efteråret hjalp Studysea fire negot-studerende fra Syddansk Universitet med at arrangere et studieophold på HELP University i Kuala Lumpur. Læs om deres spændende oplevelser som danske studerende i Malaysia og som backpackere i Sydøstasien. Vil du på udveksling i 2016, så læs med og bliv inspireret.

 

  • Studerende Christian Dam, Emilio Cortez, Jonas Reimer Christiansen og Mathies Løvgreen Ditlevsen
  • Læser Negot. Engelsk på Syddansk Universitet
  • Har studeret deres 5. semester på HELP University i Malaysia

 

Et anderledes studieophold

Christian, Emilio, Jonas og Mathies læser til dagligt negot med engelsk på Syddansk Universitet. Negot-uddannelsen har fokus på økonomi, sprog og kultur og det er oplagt at tage et studieophold i udlandet som en del af uddannelsen. Ud fra kriteriet om et anderledes studieophold med mulighed for at lære om nye kulturer, læse spændende fag og ikke mindst opleve en masse ved siden af skolen, faldt valget på det private HELP University som ligger i Malaysias hovedstad Kuala Lumpur. Vi har spurgt ind til deres oplevelser.

Hvorfor valgte I at studere i Malaysia?

Jonas: Jeg har valgt at studere i Malaysia på grund af de mange forskellige kulturer som er repræsenteret i befolkningen. I Danmark er vi ofte skeptiske overfor fremmede kulturer. Jeg ønskede derfor at opleve et land som Malaysia hvor så mange mennesker med forskellige kulturelle baggrunde lever fredsommeligt side om side.

Christian: Malaysia er et meget multikulturelt samfund. Der er malajerne (bumiputera bliver de også kaldt), som typisk er muslimer, men kan dog også tilhøre andre religioner. Så er der omkring 30% kinesere, samt indere og andre smågrupper.

Hvorfor valgte I at studere på HELP University?

udveksling negot malaysia sdu

SDU-studerende Mathies Ditlevsen (venstre) og Jonas Reimer

Jonas: Jeg valgte at studere på HELP University på grund af de mange spændende fag universitetet tilbyder. I Danmark ville det ikke være muligt for mig at studere Asian Business Environment og Public Relations Management på samme tid. På HELP University har jeg selv kunne sammensætte mit studieprogram på tværs af fakulteterne så det både er relevant for min uddannelse, mine interesseområder og det land jeg studerer i. HELP University er også nær hjertet af Kuala Lumpur, hvilket gør det til det perfekte sted at studere.

Christian: Fagudbuddet var også en af grundene til at jeg valgte HELP University. Dels er fagene spændende og relevante, men herudover tilbød HELP University også faget Intercultural Communication som var obligatorisk for at vi kunne få merit for vores ophold. Jeg læste fem fag, hvilket er ret mange da de lokale normalt kun læser tre til fire fag. De fag jeg læste var Asian Business EnvironmentAsian EntrepreneurshipIntercultural Communication, Product Management og Public Relations Management.

 

skema-help-Christian-Dam

Christians skema på HELP University

Hvordan har undervisningen og niveauet været sammenlignet med Danmark?

Emilio: Jeg var positivt overrasket og synes det er et godt universitet. Niveauet er som derhjemme, men undervisningsformen er anderledes.

Christian: Der var fremmødepligt og der var mange opgaver som skulle afleveres i løbet af semestret så på den måde mindede det lidt om undervisningsformen på gymnasiet i Danmark, hvilket var meget hyggeligt. En af de mest interessante fag var Asian Entrepreneurship, da vi blev delt ud i blandede hold og skulle løse opgaver relateret til det vi havde lært. Der fik man virkelig mulighed for at snakke med de lokale og lære af dem.

Læste I sammen med andre internationale studerende?

Christian: Ja, der var mange internationale studerende og vi læste bl.a. sammen med studerende fra Kina, Kasakhstan, Maldiverne og Bangladesh. Studiemiljøet var meget multikulturelt, men hvor vi i Danmark har mange internationale studerende fra Europa er de internationale studerende på HELP University fra helt andre verdensdele.

Hvad har I ellers lavet uden for skolen?

christian-mathies-og-jonas

Christian, Jonas og Mathies i det krystalklare vand ved Tioman Island

Jonas: En af de vigtigste grunde til at studere i udlandet er for at udvikle ens personlige og sociale færdigheder. Derfor har jeg allerede rejst rundt til mange forskellige øer i Malaysia inklusiv Tioman, Langkawi og Pulau Perhentian. Da lufthavnen i Kuala Lumpur har flyforbindelser til alle de omkringliggende lande er det meget bekvemt at rejse til andre lande i Sydøstasien. Jeg planlægger at besøge Vietnam, Thailand, Cambodja og Filippinerne før jeg rejser hjem til Danmark.

hyggelig aftensmad studie i udlandet malaysia

Her smages der på en af Sydøstasiens signaturfrugter – den berygtede durian som er forbudt på mange hoteller pga. frugtens stærke utilgivelige lugt.

Christian: Udover Malaysia, har jeg rejst til Sri Lanka, Singapore, Myanmar, Thailand og Vietnam og planlægger endvidere at besøge Cambodja og Indonesien før jeg vender snuden hjem sidst i januar.

Har der været nogle sprogbarrierer?

Mathies: Der har ikke været de store sprogbarrierer da mange snakker engelsk især i KL (red. Kuala Lumpur). På HELP snakker alle engelsk og det er det primære sprog blandt studerende og undervisere. Det er også engelsk der oftest snakkes de studerende imellem. Det eneste man skal være opmærksom på er at de snakker en form for engelsk som de kalder “manglish” hvor de ofte bruger ordet “lah” i deres sætninger. Ordet har ikke nogen betydning, men de bruger det flittigt alligevel. Der har stort set kun været problemer med kommunikationen, når man kommer uden for KL (red. Kuala Lumpur), så begynder folk at være dårligere til engelsk og nogen kan stort set ikke noget. Men alt i alt har sprogbarriererne været ganske minimale.

Emilio: Folk snakkede virkelig godt engelsk. De kunne være svært at forstå folk nogle gange, fordi de havde en anderledes accent end hvad jeg personligt er vant til. De havde dog et større ordforråd og de var virkelig flydende, så jeg synes ikke der var det store problem. Selvfølgelig var der nogen som slet ikke snakkede engelsk, men jeg følte det var mest de ældre og det var ikke ofte man stødte på folk som man ikke kunne kommunikere med. Det kunne være svært at forstå deres “manglish”. Det er en form for blanding af malajisk og engelsk med masser af slang i. Men det brugte de ikke når de talte med os og det var mest de unge der talte det.

Hvordan har det været at studere i et muslimsk land?

Christian: Jeg syntes det har været vildt interessant at bo i et land, hvor flertallet er muslimer. Jeg har besøgt på nationalmoskéen og det islamiske kunstmuseum og været meget imponeret af begge. Derudover har det også bare været rigtig spændende i forhold til den debat der foregår lige nu hjemme i Danmark omkring muslimer. Jeg føler at det har været rigtig interessant at se hvordan et land som Malaysia, har tacklet de udfordringer der kan opstå i et multikulturelt samfund.

Emilio: Jeg tænkte ikke rigtigt over at det var et muslimsk land. Det eneste der mindede mig om det var, at der var meget fokus på halal mad. Der var skiltning med det og folk spurgte om det var halal, men ellers synes jeg ikke der var meget der mindede mig om at det var et muslimsk land. Malaysia er så multikulturelt og man glemte helt at det var et muslimsk land, fordi når man befandt sig i et indisk område var der ikke meget muslimsk at hente, og det samme gælder i det kinesiske område. Det var ikke noget jeg tænkte over og det var faktisk super fedt at se så mange forskellige religioner side om side. Det har vi jo ikke rigtigt i Danmark, i hvert fald ikke på samme måde, som Malaysia.

Hvordan er leveomkostningerne og kan I leve på jeres SU?

Christian: Man kan helt bestemt leve på en SU i Malaysia. Vi boede ret billigt og så er især maden ekstremt billig. Man kan få vildt lækker streetfood til 7 kr. eller man kan tage på en rigtig restaurant til en 20-30 kr. Det kan ikke rigtig betale sig at lave mad selv fordi man simpelthen kan få så meget lækker mad til en nærmest urimelig billig penge. Transport kan komme til at koste lidt hvis man gerne vil rundt i byen ofte men hvis man bruge appen Grabcar eller Uber kan man komme rundt billigt. Ellers handler det også meget om hvor meget man vil rejse rundt. Jeg har nærmest ikke været hjemme nogle weekender fordi der bare har været så meget at se rundt omkring i Malaysia og derfor har jeg brugt en del penge på rejser. Bestemt ikke fordi det er dyrt at rejse rundt (tværtimod), men mere fordi der bare er så meget at se.

Emilio: Jeg bor sammen med min kæreste i Danmark og betalte min del af min danske husleje da jeg var afsted. Så jeg havde et mindre beløb end de andre, men havde stadig råd til at leve fornuftigt. Det som vi brugte mest penge på, var at rejse rundt. Men man kan godt leve rigtig godt på ens SU. Den rækker længere end den ville i Danmark i hvert fald, så det skal man ikke være bekymret over.

Vil I anbefale HELP University og Malaysia til andre og hvorfor?

Jonas: Ja, jeg ville anbefale HELP University til andre studerende. Underviserne er meget professionelle. Det føltes som om at de er der fordi de har en passion for at undervise og dele ud af deres viden og ikke bare på grund af lønnen. De er entusiastiske og opfordrer os til at være nysgerrige omkring omverdenen og ikke bare tage ting for givet. Nysgerrighed er en af de vigtigste aspekter af livet fordi det giver dig viden. Herudover er universitetets beliggenhed også en kæmpe fordel da man let kan rejse rundt i Sydøstasien i weekenderne og det er billigt.

Emilio: Ja, alt er gået godt og universitetet har taget sig godt af os. Undervisningen har været god og vi har lært meget både inden- og udenfor klasseværelset. Den indsigt vi har fået i andre kulturer, har været lærerig og jeg tror ikke der er mange andre steder i verden at man kan opleve så mange kulturer på et sted.

Følg Christians og Jonas’ blog

bagan myanmar study abroad med studysea

Billede fra Christians rejse til Bagan i Myanmar. Se flere billeder på hans blog.

Både Christian og Jonas har oprettet hver deres blog hvor du kan læse meget mere om de mange fantastiske og super morsomme oplevelser de har haft og stadig har, indtil de vender hjem til Danmark sidst i januar. Du kan også se en masse fantastiske billeder fra Malaysia og deres rejser i Sydøstasien. Her er intet filter og du kan læse om alle de morsomme historier vi ikke kan bringe her på siden bl.a. munken som sender Jonas daglige morgenbeskeder og hvordan det lykkedes Christian at få en stjålet Iphone tilbage i Vietnam eller hans passion for vietnamesisk suppe med frikadeller. Du finder links til deres blogge forneden.

 

Vil du også studere på HELP University?

Har Christian, Emilio, Jonas og Mathies inspireret dig og har du lyst til at lære mere om dine studiemuligheder på HELP University, så kan Studysea hjælpe dig. Som officiel repræsentant i Danmark for HELP University, kan vi gratis og professionelt vejlede dig omkring dine studiemuligheder, valg af fag, finansiering og visumansøgning. Kontakt Studysea for et uforpligtende møde.