Din guide til study abroad via Studysea

Drømmer du om at læse et eller to semestre i udlandet, som en del af din uddannelse (udveksling), kan Studysea hjælpe dig med at få drømmen opfyldt. Vi kan gratis vejlede dig og hjælpe dig med ansøgningen til et af de anerkendte universiteter vi samarbejder med i udlandet. Læs hvordan vi hjælper dig igennem hele forløbet.

1. Afklaringsfasen

Første tanke

2. Find dit universitet

Find ud af hvor du gerne vil studere

3. Ansøgningsprocessen

Forbered dokumenter, start ansøgning via Studysea

4. Pre-departure

Finansiering og rejseforberedelse

5. Study abroad

Studér på dit udenlandske universitet

Overblik: Fra drøm til destination

At tage et study abroad-ophold i udlandet er en oplevelse for livet, men det kan også være en kompleks proces. Ved Studysea er vi med dig hele vejen – fra de første overvejelser og valg af universitet, til ansøgningsprocessen og alt det praktiske. Vi vil gøre din rejse fra drøm til destination så enkel og overskuelig som mulig, så du kan fokusere på det vigtigste: at få mest muligt ud af din tid i udlandet. Læs videre og få et overblik over processen, og hvordan du kan tage næste skridt mod et fantastisk study abroad-ophold.

1. Afklaringsfasen – Første tanke

Du har fået en god idé! Du vil gerne tage på et studieophold og læse en del af din uddannelse i udlandet. Men hvordan får du ført idéen ud i livet og finder frem til dit studie i udlandet? Det hjælper Studysea dig naturligvis med. Første skridt på vej mod drømmen om et studieophold i udlandet er afklaringsfasen. Vi beskriver herunder nogle af de ting du skal overveje.

Læs mere om afklaringsfasen

HVORNÅR KAN DU REJSE UD PÅ STUDIEOPHOLD?

De fleste videregående uddannelser i Danmark er i dag indrettet, så du har mulighed for at tage en del af din uddannelse i udlandet – uden at forlænge din studietid. Uanset om du studerer på universitet, erhvervsakademi eller uddanner dig til sygeplejerske eller lærer, er der gode muligheder for at tage et studieophold i udlandet. Du kan tjekke din studieordning for, at finde det tidspunkt, der passer bedst ind i din uddannelsesplan. Vi anbefaler, at du vælger det semester med størst fleksibilitet i din studieplan – som regel det, hvor der er flest valgfag.

 

HVILKEN TYPE STUDIEOPHOLD VIL DU AFSTED PÅ?

Vil du på udvekslingsophold eller et selvarrangeret studieophold i udlandet? Din uddannelsesinstitution kan ofte hjælpe dig afsted via deres udvekslingsaftaler, hvor du slipper for at betale studieafgift. Her er du dog begrænset til de universiteter, der har aftaler med din uddannelsesinstitution, og der er få pladser. Ansøgningsfristerne ligger typisk et år før afrejse, så planlægningen skal starte tidligt.

 

Med et selvarrangeret studieophold har du frihed til at vælge uddannelsesinstitution og der er typisk mere fleksible ansøgningsfrister. Hvis du er sent ude med planlægningen, kan du stadig nå at komme afsted, da mange udenlandske universiteter har løbende optagelse. Du skal betale studieafgift, men den kan ofte dækkes helt eller delvist via udlandsstipendieordningen. Vil du læse på et af Studysea’s partneruniversiteter? Vi hjælper dig gennem hele processen, så du kan komme godt afsted.

 

HVAD KOSTER DET AT STUDERE I UDLANDET?

Det kan være svært at svare på hvad det helt præcist koster at studere i udlandet. Det kommer an på leveomkostningerne på destinationen og studieafgiften på det udenlandske universitet. Mange studerende tror at det er dyrt at studere i udlandet, når man tager på et selvarrangeret studieophold. Det kan det også være, men det behøver det nødvendigvis ikke at være.

 

I Asien og nogle EU-lande som Cypern og Spanien kan lave leveomkostninger og udlandsstipendiet gøre dit ophold billigt – måske endda gratis. Ønsker du at studere i populære lande som USA, Canada, England eller Australien, er studieafgifter og leveomkostninger som regel høje, men der er gode muligheder for støtte i form af udlandsstipendie, SU, legater, m.m. På nogle offentlige universiteter i Californien kan studieafgiften endda sammenlignes med universiteter i Asien og EU.

 

Når du har fået afklaring på spørgsmålene foroven er du klar til næste fase – at finde frem til det helt rigtige universitet for dig. Husk, at du altid kan tage kontakt til vores studievejledning. Det er helt gratis og uforpligtende.

2. Find dit universitet

Du ved nu at du vil på study abroad-ophold, og hvornår du kan komme afsted. Det er nu tid til at finde ud af hvilken destination og hvilket universitet, der passer bedst til dig, dine ønsker og dit studie. Få inspiration til at finde frem til din drømmedestination og det rette universitet for dig herunder.

Læs mere om valg af universitet

HVOR VIL DU GERNE STUDERE?

Hvad er din motivation for at rejse ud? Vil du opleve en anden kultur, forbedre dine sprogkundskaber, styrke din faglige profil, eller søger du blot en afveksling fra hverdagen og studielivet i Danmark? Uanset hvad, er der en destination og et universitet, der passer til dine behov. Nogle vægter det faglige højest og ønsker adgang til specifikke studieretninger eller anerkendte universiteter. Andre prioriterer oplevelsen og det sociale miljø, hvor nye venskaber og spændende eventyr er i fokus. Læs mere om hvorfor du bør studere i udlandet.

 

Hos Studysea samarbejder vi med universiteter over hele verden, så du kan finde det sted, der passer dine drømme og mål. Når du vælger dit universitet, er det vigtigt at sikre, at de fag, du planlægger at tage, stemmer overens med din studieplan derhjemme. Det kan være, at der er nogle obligatoriske fag på dit hjemmeuniversitet, som du skal finde tilsvarende fag for på det udenlandske universitet. Dette er noget, vi hjælper dig med at navigere i, så du kan få et ophold, der både opfylder dine akademiske krav og dine personlige mål.

 

Hvor kan du læse?

Vi har forsøgt at gøre det overskueligt for dig, at finde frem til der hvor du kan studere under dit studieophold. Følg vejledningen nedenfor:

 

  • Benyt databasen for at finde universiteter, der matcher de faglige og geografiske områder, du er interesseret i
  • Klik ind på de universitetsprofiler, som du finder interessante – du kan se listen over vores 40+ study abroad universiteter her (scroll ned til sektionen “study abroad destinationer og universiteter”.
  • Undersøg om det pågældende universitet udbyder de fag/fagområder, som passer til din studieretning under “fag og uddannelser” → “study abroad (studieophold)”

 

Når du har fået afklaring på spørgsmålene foroven er du klar til næste fase – ansøgningen. Husk at du altid kan tage kontakt til vores studievejledning. Det er helt gratis og uforpligtende.

3. Ansøgningsprocessen

Når du har besluttet dig for hvor du vil studere og hvad du vil læse er det tid til at starte ansøgningsprocessen. Når du skal på selvarrangeret studieophold kan ansøgningsprocessen opdeles i 2 hoveddele. 1) Ansøgningen til det udenlandske universitet og 2) ansøgning om godkendelse ved din danske uddannelsesinstitution. Læs mere herunder.

Læs mere om ansøgningsprocessen

ANSØGNING TIL DET UDENLANDSKE UNIVERSITET

Før du søger ind på det udenlandske universitet bør du sikre dig at du opfylder optagelseskravene. Ansøgningsproceduren og optagelseskrav varierer fra universitet til universitet. Du finder optagelseskrav samt ansøgningsfrister på universitetetsprofilen under henholdsvis “optagelseskrav” og “ansøgning” → “study abroad (studieophold)”. Når du er klar til at ansøge kan du gøre det via “start ansøgning via Studysea” knappen på universitetsprofilen.

 

Over 98% af vores ansøgere optages, så hvis du opfylder adgangskravene, kan du som regel blot nøjes med at søge det universitet som du helst vil til. Der kan være særlige tilfælde, hvor vi måske alligevel vil anbefale dig at søge en backup. Gå i dialog med os, så vi er bekendt med din situation og kan informere dig, hvis der er særlige forhold ved det udenlandske universitet der gør, at vi vil anbefale, at du søger mere end blot din førsteprioritet.

 

ANSØGNING OM FORHÅNDSGODKENDELSE OG UDLANDSSTIPENDIUM IGENNEM DIN DANSKE UDDANNELSESINSTITUTION

Det er vigtigt at de fag, som du vil læse på det udenlandske universitet, bliver forhåndsgodkendt af din danske uddannelsesinstitution (typisk dit studienævn). For at være sikker på at du kan få dine fag meritoverført når du kommer hjem fra studieophold, skal du søge om forhåndsgodkendelse af fag. Oftest har din danske uddannelsesinstitution en blanket, som du skal udfylde med information omkring de fag, som du ønsker at få forhåndsgodkendt. Studysea kan hjælpe dig med at finde passende fag, samt den dokumentation du har brug for til at opnå forhåndsgodkendelse. Forhåndsgodkendelsen tager typisk 1-2 måneder, så vi anbefaler at du søger tidligt også selvom du endnu ikke er blevet optaget på det udenlandske universitet.

 

Forhåndsgodkendelsen af fag er også vigtig for at kunne søge om at modtage udlandsstipendium. Når du har fået forhåndsgodkendt dine fag, samt modtaget dokumentation for optagelse, inklusiv faktura fra det udenlandske universitet, er du klar til at søge om udlandsstipendium. Studysea hjælper dig med at skaffe den nødvendige dokumentation. Du kan finde mere information på SU’s hjemmeside.

 

Næste skridt på vejen mod drømmen om et studieophold i udlandet er rejseforberedelsen.

4. Pre-departure – rejseforberedelse

Når du er blevet optaget på det udenlandske universitet, kan du gå i gang med diverse forberedelser til dit studieophold. På siden her går vi igennem den rejseforberedelse som er nødvendig før du kan komme afsted på studieophold i udlandet. God forberedelse til udlandsophold er et vigtigt element, der sikrer dig en god start på opholdet.

Læs mere om pre-departure

Læs Studysea’s pre-departure guide og boligguide

For at sikre en god start på dit studieophold, sender Studysea dig både en pre-departure guide og en boligguide når du er optaget på det udenlandske universitet. Begge guides indeholder vigtig information, der hjælper dig med at forberede dig på alt fra praktiske detaljer, som visum og forsikringer, til tips om lokale forhold. Vi anbefaler, at du læser dem grundigt, så du føler dig godt forberedt, når du rejser afsted, så du kan fokusere på at få mest muligt ud af din tid i udlandet. Du kan se et ydereligere overblik over rejseforberedelser her.

 

Søg legater til dit studieophold

At studere i udlandet kan være en stor økonomisk investering, men heldigvis findes der mange legater og fonde, som kan hjælpe med at dække omkostningerne. Vi opfordrer dig til at anvende Studysea’s legatpakke, inden at du kaster dig ud i ansøgningerne. Når du har ansøgt via Studysea til et af vores samarbejdsuniversiteter, sender vi dig vores gratis legatpakke, der indeholder legatguide, -eksempel, budgetskabelon, legatliste og ansøgningsbekræftelse. Vi anbefaler, at du starter tidligt med at søge, så chancerne for at få dækket dine udgifter er bedst mulige. At modtage legater kan gøre en stor forskel for din økonomi og give dig flere muligheder under dit ophold i udlandet.

 

Deltag i Studysea’s pre-departure møde

For at sikre, at du er helt klar til dit studieophold, inviterer vi dig til Studysea’s pre-departure møde. Her får du værdifulde tips, svar på dine spørgsmål og mulighed for at møde andre studerende, der også er på vej ud i verden via Studysea.

5.  Study abroad

Når du er ankommet til din destination, vil dit udenlandske universitet være din primære kontakt. De fleste universiteter tilbyder en orientering, som kan hjælpe dig med at komme godt fra start. For at gøre oplevelsen endnu bedre, kan du via Studysea’s Facebook-grupper komme i kontakt med andre danske studerende på din destination, så I kan udveksle tips og oplevelser. Har du brug for hjælp under dit studieophold er du altid velkommen til at kontakte Studysea. Ellers skal du bare nyde det imens du kan – dit studieophold vil formentlig blive en god tid, som du vil huske tilbage på resten af livet.

Kom godt fra start

Find mere information og inspiration på nedenstående links.

Find frem til dit universitet

  • Benyt søgemaskinen til at finde frem til dit study abroad universitet

Inspiration

Ansøg

Begynd din ansøgning via Studysea her.