HVORNÅR KAN DU REJSE UD PÅ STUDIEOPHOLD?
De fleste videregående uddannelser i Danmark er i dag indrettet, så du har mulighed for at tage en del af din uddannelse i udlandet – uden at forlænge din studietid. Uanset om du studerer på universitet, erhvervsakademi eller uddanner dig til sygeplejerske eller lærer, er der gode muligheder for at tage et studieophold i udlandet. Du kan tjekke din studieordning for, at finde det tidspunkt, der passer bedst ind i din uddannelsesplan. Vi anbefaler, at du vælger det semester med størst fleksibilitet i din studieplan – som regel det, hvor der er flest valgfag.
HVILKEN TYPE STUDIEOPHOLD VIL DU AFSTED PÅ?
Vil du på udvekslingsophold eller et selvarrangeret studieophold i udlandet? Din uddannelsesinstitution kan ofte hjælpe dig afsted via deres udvekslingsaftaler, hvor du slipper for at betale studieafgift. Her er du dog begrænset til de universiteter, der har aftaler med din uddannelsesinstitution, og der er få pladser. Ansøgningsfristerne ligger typisk et år før afrejse, så planlægningen skal starte tidligt.
Med et selvarrangeret studieophold har du frihed til at vælge uddannelsesinstitution og der er typisk mere fleksible ansøgningsfrister. Hvis du er sent ude med planlægningen, kan du stadig nå at komme afsted, da mange udenlandske universiteter har løbende optagelse. Du skal betale studieafgift, men den kan ofte dækkes helt eller delvist via udlandsstipendieordningen. Vil du læse på et af Studysea’s partneruniversiteter? Vi hjælper dig gennem hele processen, så du kan komme godt afsted.
HVAD KOSTER DET AT STUDERE I UDLANDET?
Det kan være svært at svare på hvad det helt præcist koster at studere i udlandet. Det kommer an på leveomkostningerne på destinationen og studieafgiften på det udenlandske universitet. Mange studerende tror at det er dyrt at studere i udlandet, når man tager på et selvarrangeret studieophold. Det kan det også være, men det behøver det nødvendigvis ikke at være.
I Asien og nogle EU-lande som Cypern og Spanien kan lave leveomkostninger og udlandsstipendiet gøre dit ophold billigt – måske endda gratis. Ønsker du at studere i populære lande som USA, Canada, England eller Australien, er studieafgifter og leveomkostninger som regel høje, men der er gode muligheder for støtte i form af udlandsstipendie, SU, legater, m.m. På nogle offentlige universiteter i Californien kan studieafgiften endda sammenlignes med universiteter i Asien og EU.
Når du har fået afklaring på spørgsmålene foroven er du klar til næste fase – at finde frem til det helt rigtige universitet for dig. Husk, at du altid kan tage kontakt til vores studievejledning. Det er helt gratis og uforpligtende.