fbpx

Rækker snittet ikke? Overvej at søge uddannelsen i udlandet

Rækker snittet ikke? Overvej at søge uddannelsen i udlandet

Er du ikke kommet ind på en uddannelse i Danmark pga. for lavt karaktergennemsnit, så kan det være en idé at overveje om du kan læse din uddannelse i udlandet. Her er nogle af de overvejelser du bør gøre dig, lidt om dine muligheder, og hvordan du kommer i gang.

 

Hvad er Studysea?

Studysea er eksperter i uddannelse i udlandet og officiel dansk repræsentant for en række anerkendte udenlandske universiteter. Vores hjælp og vejledning er gratis, men vil du læse på et af de universiteter vi repræsenterer, skal du betale en studieafgift (kaldt tuition fees) direkte til det pågældende universitet. Heldigvis, er der forskellige muligheder for finansiering, som har hjulpet mange af vores ansøgere på vej.

Hvad koster det at læse en uddannelse i udlandet?

Studieafgiften kan variere en hel del mellem både uddannelser, universiteter og studielande. Blandt de universiteter Studysea samarbejder med, kan du (for de fleste uddannelser undervist på engelsk) forvente at studieafgiften pr. år ligger i disse intervaller:

 • Sydøstasien: Kr. 30.000-95.000
 • EU: Kr. 50.000-90.000*
 • USA og Canada: Kr. 70.000-300.000
 • Storbritannien: Kr. 130.000-200.000
 • Australien og New Zealand: Kr. 110.000-230.000
 • Afrika og Mellemøsten: Kr. 68.000-115.000

*Dorset College Dublin er billigere og enkelte uddannelser på Lithuanian University of Health Sciences er billigere.

Ovenstående er baseret på bruttopriser, dvs. det er før et evt. stipendium (scholarship) er fratrukket. Enkelte uddannelser, eksempelvis medicin, kan have en højere studieafgift.

Hvordan betaler man for en uddannelse i udlandet?

En bacheloruddannelser i udlandet tager ofte tre eller fire år. I praksis, vil studieafgiften ofte være inddelt i 1-2 betalinger årligt. Ved nogle universiteter kan du endda få studieafgiften opdelt i månedlige betalinger. Hvordan får du så råd til at betale uddannelsen? En uddannelse er en investering i din fremtid. At det koster penge at studere i udlandet, gør det svært for mange at realisere drømmen, men lykkedes du med finansieringen, vil udbyttet ofte være investeringen værd, både på et økonomisk og personligt plan. Når det er sagt, så kan det stadig være værd at tænke over hvor man vil arbejde efter sin uddannelse og hvad lønnen typisk er for den type jobs du kan få, sammenlignet med hvad uddannelsen koster.

Studerende som Studysea hjælper til udlandet finansierer typisk deres uddannelse via en kombination af nedenstående:

 • Forældre og familie
 • Egen opsparing
 • Legater fra private fonde i Danmark
 • Legater og stipendier fra udlandet
 • Scholarship (dvs. stipendie fra universitetet som reducerer studieafgiften)
 • SU og SU-lån
 • Arbejde ved siden af studiet (bemærk der kan være restriktioner i de forskellige studielande udenfor EU)
 • Banklån eller kassekredit

 

Læs mere her omkring finansieringsmuligheder til forskellige typer ophold. Tilmelder du dig vores nyhedsbrev her kan du også få guiden “8 gode råd til finansiering af udlandsophold”.

Hvad er adgangskravene hvis man vil læse sin uddannelse i udlandet?

Adgangskravene kan variere en hel del mellem uddannelser og universiteter. Som udgangspunkt skal du have en gymnasial uddannelse. De fag du har læst er sjældent afgørende og ligeledes er det heller ej af betydning om du har en almen studentereksamen (STX), HTX, HHX eller HF. Har du en EUX kan det komplicere processen en smule, da mange udenlandske universiteter ikke endnu har kendskab til denne.

Hvis du er fleksibel i forhold til studielandet og universitetet, så har vi næsten altid en mulighed for dig, uanset karaktergennemsnit. Forvent dog at de fleste universiteter vil kræve dokumentation for dit engelskniveau. I nogle tilfælde kræves en engelsk sprogtest (f.eks. TOEFL), men en del vil også kunne optage dig baseret på dine engelskkarakterer i gymnasiet.

Selvom over 98% af Studysea’s ansøgere bliver optaget, så er der uddannelser som f.eks. medicin som stadig er svære at blive optaget på. På de fleste af vores universiteter bør du have et snit på 10, men har du mindre så kan du måske stadig læse medicin på Lithuanian University of Health Sciences, som både er vores billigste og mest fleksible at læse medicin på.

Vil du læse jura, international business, design, skuespil eller lignende har vi masser af muligheder, til trods for et evt. lavt snit.

Ting som du skal være opmærksom på

Selvom tanken om at læse i udlandet drager mange, er der mange overvejelser at gøre sig. Drømmer du om et job som kræver en autorisation f.eks. læge, advokat, psykolog og lignende, bør du være opmærksom på at uddannelserne i udlandet normalt vil være med henblik på at få autorisation i det pågældende land. Vil du arbejde i Danmark, skal du søge autorisation og have dine udenlandske kvalifikationer evalueret. Her kan det ofte være en fordel at se på uddannelser indenfor EU hvor der er fri bevægelighed af arbejdskraft.

Vil du læse videre på en kandidat på et universitet i Danmark, er det også muligt, men du bør søge vejledning ved det danske universitet du overvejer at søge ind på, for at høre om adgangskrav med en udenlandsk bachelor. I nogle tilfælde kan der være krav til at et bestemt antal fag (eller ECTS point), i bestemte fagområder, skal indgå i din uddannelse.

Vil du læse videre på en kandidat i udlandet (en masteruddannelse), så er der mange muligheder at vælge imellem. Du kan tilmed søge ekstra støtte til finansieringen, i form af udlandsstipendium fra staten. Du skal blot være opmærksom på at du højst kan få SU i fire år hvis du læser din uddannelse uden for Norden. Det kan derfor give mening at kigge på lande som England hvor bacheloren er 3-årig og masteren 1-årig – eller vente med at søge SU til f.eks. 2. eller 3. år af bacheloruddannelsen.

Få hjælp og vejledning fra Studysea

Som du sikkert kan fornemme er der mange overvejelser at gøre sig. Har du nogle ønsker, men har brug for lidt hjælp til at få afklaring omkring muligheder der passer ind i din plan og dit budget, så kan du kontakte Studysea for gratis vejledning. Husk dog, at vi kun kan vejlede dig omkring de universiteter vi samarbejder med. Her kan du se de universiteter som vi kan hjælpe dig til hvis du søger en hel uddannelse i udlandet efter gymnasiet. Læs også om de mange fordele der er ved at søge via Studysea.

Hvordan kommer jeg i gang?

Vil du vide mere, så kan du kontakte Studysea med dine ønsker. Husk at oplyse hvilken uddannelse du har, hvad dit karaktergennemsnit er herfra, og meget gerne hvor meget din uddannelse i udlandet må koste. Du kan også søge i vores database for at se hvor du kan læse en bestemt uddannelse. Gå ind på søgedatabasen og vælg dernæst “hel uddannelse – bachelorniveau” under “studietype” og indtast så den engelske titel på den uddannelse du søger under “studie”.

Andre gode informations- og inspirationskilder på vores hjemmeside er:

 

Vil du have gratis hjælp til din ansøgning, så kan Studysea hjælpe.