fbpx

Udlandsstipendium til studieophold

Udlandsstipendium til studieophold

Hvad er udlandsstipendiet og hvor mange penge kan jeg få med i udlandsstipendium til mit studieophold? Måske har du hørt om udlandsstipendiet og muligheden for at få økonomisk støtte fra staten til at finansiere dit studieophold i udlandet. Her fortæller vi hvad det hele handler om.

Hvad er udlandsstipendiet?

Udlandsstipendiet er penge du kan få med fra staten til at finansiere studieafgiften (også kaldet tuition fees) på et universitet i udlandet. Du kan få det med til et studieophold i udlandet eller til en hel uddannelse. Ved hel uddannelse, kan du dog kun få udlandsstipendium hvis det er på kandidatniveau. På denne side beskæftiger vi os med udlandsstipendium til studieophold som led i en dansk uddannelse. Udlandsstipendium er penge fra staten, og altså ikke at forveksle med legater fra private fonde. Legater er en glimrende måde at finansiere studier i udlandet på, men modsat udlandsstipendiet, er det noget sværere at budgettere med da du jo ikke ved på forhånd hvor mange penge du ender med at trække ind via legater.

Hvad kræves for at søge udlandsstipendium?

Udlandsstipendiet, det kan du til gengæld være sikker på at få, så længe du er SU-berettiget og opfylder nogle basale krav. Overordnet set, skal du være optaget på et universitet i udlandet og have en udgift til studieafgiften, samt sikre dig at du har fået forhåndsgodkendt de fag du er godkendt til at følge på det udenlandske universitet. På SU’s website kan du læse mere om den dokumentation du skal have på plads for at søge udlandsstipendiet. Når du søger igennem Studysea, hjælper vi dig med at indhente den nødvendige dokumentation.

Hvor meget kan jeg få med i udlandsstipendium til studieophold?

Beløbet du får med i udlandsstipendium afgøres af dit danske uddannelsessted. Satserne afhænger dels af hvad du studerer, hvilke fag du læser, samt antal ECTS du får meritoverført. Vi har lavet denne oversigt, hvor du kan se hvad du maksimalt kan få med pr. semester.

Hvorfor har mit universitet ikke informeret mig om udlandsstipendium og Studysea?

Da dit danske uddannelsessted mister de penge som du får udbetalt i udlandsstipendium, er det ikke nogen god forretning for dit uddannelssted at sende dig afsted på studieophold med udlandsstipendium (selvarrangeret ophold, freemover, study abroad m.v.). Af den årsag oplever mange at det primært er udveksling via ens skoles egne udvekslingsaftaler som bliver præsenteret og at det er “ih så besværligt og dyrt” at rejse ud på egen hånd. Og ja, det kan da også være besværligt, hvis du gør det helt på egen hånd, men hvis du søger via Studysea, får du gratis hjælp og vejledning fra os! Faktisk så optages over 98% af vores ansøgere. Om det er dyrt, det kommer an på om du har valgt at søge til et universitet som har en studieafgift som er højere end hvad du får i udlandsstipendium.

Lær mere om study abroad studieophold via Studysea
Få gratis hjælp og vejledning til study abroad studieophold via Studysea

Ofte stillede spørgsmål

Dækker udlandsstipendiet hele studieafgiften?

I nogle tilfælde kan hele studieafgiften være dækket af udlandsstipendiet. Det afhænger af hvor høj studieafgiften er på det udenlandske universitet og hvor meget du får i udlandsstipendium. I mange tilfælde, vil studieafgiften være højere end hvad du får i udlandsstipendium og så skal du selv betale forskellen. Du har dog mulighed for at låne til den del som ikke er dækket af udlandsstipendium via statens udlandsstudielån.

Kan jeg risikere at skulle betale udlandsstipendiet tilbage hvis jeg afbryder mit ophold eller dumper nogle fag?

Hvis du ikke får refunderet noget af den studieafgift du har betalt, skal du heller ikke betale udlandsstipendiet tilbage. Læs mere på SU’s website.

Kan jeg få udlandsstipendium flere gange?

Du kan få udlandsstipendium i op til to år. Hvis du benytter et semester med udlandsstipendium under din bachelor, har du tre semestre tilbage som du kan bruge til studieophold, eller til en hel uddannelse på kandidatniveau. Så hvis du læser en 2-årig master/kandidat i udlandet, kan du kun få udlandsstipendiet med til 1,5 år af uddannelsen (hvis du har benyttet et semesters udlandsstipendium tidligere).

Kan jeg få udlandsstipendium med til studieophold, når uddannelsen ikke er godkendt på Fast Track-listen?

Ja, du kan få udlandsstipendium med, så længe dit danske uddannelsessted godkender opholdet for merit. Uddannelsen skal kun optages på Fast Track-listen hvis det er en hel uddannelse i udlandet du vil søge til.