fbpx

Kandidat i udlandet

kandidat i udlandet studysea

Kandidat i udlandet

Vil du læse en hel kandidatuddannelse i udlandet er her lidt overvejelser du bør gøre dig.

Studerende som rejser til udlandet for at læse en hel kandidatuddannelse (mastergrad) har muligheden for at få både udlandsstipendium og udlandsstudielån til at finansiere undervisningsafgiften på den udenlandske uddannelsesinstitution. Mulighederne for finansiering har aldrig været bedre og det har givet mange danskere blod på tanden. Det kan også give rigtig god mening at rejse ud. Før du rejser bør du forberede dig grundigt og gøre op med dig selv, hvad det er du vil opnå. 
Studysea udgiver løbende en række artikler som henvender sig til dig som overvejer at læse en kandidatgrad i udlandet. Der vil dog være gode tips til alle som overvejer at studere i udlandet. International uddannelseskonsulent og stifter af Studysea, Mickey Kromann-Jensen, vender de ting som du bør tage til overvejelse før du træffer dit valg. Du vil blandt andet kunne læse om følgende:

Forstå din personlige motivation

Du har måske fået nok af dine faste rammer i Danmark og vil ud og opleve verden, sol, sommer og en ny kultur. Der kan være mange grunde til at man vælger at rejse til udlandet for at læse. Det er vigtigt at forstå sin personlige motivation og indre drivkraft. Forstår du dem, kan du bedre sætte dig nogle kriterier for din fremtidige uddannelse, institution og studiedestination.

Styrk dine spidskompetencer

Vil du hellere være bedst til én ting end god til mange ting? Så giver det måske god mening at se til udlandet for at finde lige præcist den kandidatgrad som specialiserer sig inden for dit fag. Derudover bør du også se på destinationen, da det omkringliggende miljø har stor indflydelse på det du lærer både inden og uden for klasseværelset.

Udvid din horisont

Vil du derimod hellere være god til mange ting, end ekspert til én ting? Eller har du måttet indse at din bachelorgrad måske ikke var inden for det helt rette felt? Mange kandidatuddannelser i Danmark optager kun studerende som har bestået bachelordelen af samme uddannelse. Sådan er det ikke nødvendigvis i udlandet. Faktisk er det i mange lande almindeligt, at studerende vælger en mastergrad inden for et helt andet område. Det giver dig rigtig mange muligheder for at studere et nyt fag.

Kend dig selv

Jo bedre du kender dig selv, desto større er sandsynligheden for at du træffer det korrekte valg. Havde du svært ved at komme igennem bacheloren, svært ved at finde motivation til at møde frem til forelæsningerne og fik ringe karakterer? Så er det rigtige valg for dig måske et universitet hvor undervisningen foregår på mindre hold med høj interaktivitet mellem underviser og studerende og hvor der er mødepligt, så du ingen undskyldninger har for at blive hjemme. Der findes mange forskellige universiteter og undervisningsformer og helt sikkert også noget som passer til dig.

Udvid dit internationale netværk

Når vi starter på den videregående uddannelse, begynder vi først at specialisere os. Vi ved at vores medstuderende søger og ofte ender i samme branche eller profession som os selv. Og derfor er det også her at etableringen af vores professionelle netværk begynder. For mange er netværket et vigtigt element når der vælges kandidatgrad. Når du vælger at læse din kandidat i udlandet, skaber du dig et internationalt netværk.

Undersøg kvaliteten af den udenlandske uddannelse

I Danmark er der ikke særlig stor forskel på kvaliteten mellem de forskellige uddannelsesinstitutioner, men det kan der være i udlandet. Ranglister, akkreditering, studerendes anmeldelser og andre indikatorer kan hjælpe dig med at vurdere kvaliteten af uddannelsen. Husk altid at sætte dig selv ind i regnestykket da det vigtigste er at dit valg matcher dig.

Arbejd efter afsluttet uddannelse

Mange vælger at læse kandidaten i udlandet for efterfølgende at kunne opnå international erhvervserfaring eller sågar bosætte sig permanent i værtslandet. Hvis det er dit mål, er der en masse lokalforhold såsom lovgivningen, arbejdsmarkedet og samfundsøkonomiens tilstand som du bør sætte dig ind i før du rejser ud.

Beslut dig for hvornår du vil starte og hvor lang tid studiet må tage

Havde du planlagt at starte på kandidaten efter sommerferien, men fik afslag? Søger du til udlandet, er der stadig tid til at sætte planen på skinner. Mange universiteter har nemlig løbende optagelse og studiestart flere gange om året. Selvom du ikke når det til efteråret, så fortvivl ikke. Du kan stadig nå i mål til tiden da mange mastergrader i udlandet kan gennemføres på blot 1 til 1,5 år.

Kend mulighederne for finansiering

Hvad koster det egentlig at læse en hel kandidatgrad i udlandet og hvad kan jeg få støtte til? Er det investeringen værd? Alting skal gå op i en højere enhed og finansiering er en af de vigtigste elementer. Lær om de forskellige finansieringsmulighederne du har og få priseksempler fra forskellige lande.

Undersøg dine muligheder for optagelse

Hvad er realistisk? Har jeg den rette baggrund, opfylder jeg adgangskriterierne og er mine engelskkundskaber gode nok? Vælger du kun at søge ind på Ivy League universiteterne, bør du overveje at have en backup plan.

Anerkendelse af uddannelsen når du kommer tilbage til Danmark

Læser du business eller IT er du rimelig mobil og kan bruge din uddannelse over hele verden. Men hvad hvis du læser sygeplejerske, jura eller et andet fag hvor uddannelserne ofte er skræddersyet til det land du læser i?

Tag din kandidat i flere forskellige lande

Vil du have en rigtig global oplevelse? Mange internationale universiteter har afdelinger i forskellige lande. Det betyder at du f. eks. kan tage et semester i hvert land.

 

Få eksempler, gode råd og vejledning om ovenstående emner. Følg med her på studysea.dk eller tilmeld dig vores nyhedsbrev for at holde dig opdateret på nye artikler i denne serie om kandidat i udlandet. Læs også anden artikel Kandidat i udlandet: Hvad med økonomien?