Finansiering af uddannelse i udlandet via legater
At søge legater er en god måde at få tilskud til dit studie- eller praktikophold i udlandet. Søger du ind via Studysea, hjælper vi dig gerne med at give eksempel på en god legatansøgning, skabelon til budget og gode råd så du er godt på vej. Herunder kan du læse lidt omkring selve ansøgningen, hvilke legater der kan være gode at søge, samt hvor du kan finde dem.
Hvordan søger man legater?
Du skal huske at der er mange som søger de forskellige legater. Det er derfor vigtigt at din ansøgning er forholdsvis kort samt overskuelig. Byg den eventuelt op i afsnit som bedst fortæller omkring dit formål med at skrive ansøgningen. Skriv hvad du forventer bliver dit faglige og personlige udbytte af opholdet.
Mange fonde har valgt at bruge ansøgningsskemaer, hvis der findes sådan et til legatet, så brug det. Du risikerer at din ansøgning ikke bliver taget i betragtning hvis du vælger ikke at bruge skemaet. Til de fonde hvor du skal skrive en ansøgning kan det anbefales at du laver en rigtig god standardansøgning, og så retter den til alt efter hvilket legat du søger.
Mange fonde vil gerne have at man vedlægger en del bilag. Læs grundigt hvad de spørger efter. Det vil oftest være karakterudskrifter fra din nuværende uddannelse, bevis på optagelse fra universitetet i udlandet samt et budget. Det kan også være en fordel at have personreferencer med som bilag, eventuelt fra en af dine undervisere som du har et godt forhold til.
Sørg for at udarbejde et detaljeret og realistisk budget, og anfør i ansøgningen hvor meget du mangler at få finansieret. Nogle gange er det oplyst i opslaget at der gives x antal portioner af f.eks. kr. 10.000, andre gange står der ikke noget.
Hvilke legater skal man søge?
Langt de fleste legater har ansøgningsfrist en gang om året. Det er derfor en rigtig god idé at gå tidligt i gang med at skabe et overblik over de forskellige legater du føler du er kvalificeret til at søge, og deres ansøgningsfrister. Det er bedre at søge få og fokuseret end at søge mange og overfladisk. Vi anbefaler at man sætter god tid af til både at finde legater og skrive ansøgningerne.
Der findes mange forskellige legater at søge, og den måde du har størst sandsynlighed for at blive tildelt legater er ved at finde dem som er mest relevante. Er kriteriet f.eks. at du er direkte efterkommer af en frihedskæmper, barn af en læge, eller kommer fra et bestemt sted er der stor sandsynlighed for at legatet tildeles dig hvis du opfylder kriterierne. Flere gymnasier uddeler legater til forhenværende elever og universiteterne har typisk også legater som du med fordel kan søge. Derudover har mange udenlandske universiteter scholarships (stipendier) til internationale studerende, ofte i form af en reduktion i studieafgiften. Studysea har et godt overblik over hvilke scholarships vores samarbejdsuniversiteter tilbyder og hvem som kan søge disse. Informationen er ikke altid publiceret, så husk at spørge os til råds.
Nogle legater skal søges inden du starter dine studier, men husk at der også er mange legater og scholarships som du kan søge løbende mens du er afsted.
Hvor finder man legaterne?
I dag er det nemmeste at søge på nettet efter legater. Nederst på siden finder du nogle eksempler på hvor du kan finde legater. Som beskrevet ovenover, så undersøg også om de uddannelsessteder du er eller har været tilknyttet har legater du kan søge. Nogen legater bliver kun slået op i lokalaviserne. Bor du ikke længere i nærheden af der hvor du er vokset op, så hør familie eller venner om de vil holde øje med disse for dig. Derudover administrerer nogle kommuner også legater man kan søge. Kontakt din og hør.
’Vejviser til fonde og legater’ af Per Billesø og Berit Jylling fås også som USB til både PC og Mac, hvor du kan installere og søge i legaterne. Billesø og Jylling udgiver også ‘Legathåndbogen uddannelse’, som kan være et godt udgangspunkt. Bare husk at der kan være legater du kan søge som ikke er direkte uddannelsesrelaterede, det afhænger af din situation.
På SO.dk finder du også en stor database hvor du kan holde styr på de enkelte legaters ansøgningsfrist samt sortere og finde frem til legater relevante for dig.
Et andet godt sted at finde legater er på ambassadernes hjemmeside. Du kan både tjekke den danske ambassades hjemmeside for det land du skal studere i samt landets ambassade i Danmark.
Hvis det virker for nemt, er det, det nok også
Når du søger efter legater på nettet vil du ganske sikkert støde ind i firmaer som tilbyder, mod betaling, at skrive din ansøgning for dig. Disse er ikke anbefalelsesværdige. Da du er den som kender din situation bedst er du også den som er bedst til at skrive dine ansøgninger.
Hvem kan få hjælp fra Studysea?
Studysea er en privat studievejledningsorganisation som delvist er finansieret via de partneruniversiteter vi samarbejder med. Af den grund kan vi desværre kun hjælpe studerende og praktikanter som søger ind via Studysea og som optages på et af vores partneruniversiteter eller praktikprogrammer. For at vi kan hjælpe dig er det vigtigt at du kontakter os før du søger ind på dit studie eller praktik i udlandet.