fbpx

Legater til uddannelse i udlandet

Der er gode muligheder for at finansiere uddannelse i udlandet via legater fra fonde. Der findes over 20.000 legater i Danmark – mange støtter specifikt studier i udlandet. Størstedelen af de studerende Studysea hjælper afsted får støtte og har du søgt udlandsophold via Studysea, hjælper vi dig godt fra start med vores legatmateriale.

Hvad er et legat og hvem kan få legater?

Uanset om du skal læse et kortere studieophold i udlandet eller en flerårig uddannelse, så har du gode muligheder for at få støtte fra legater i Danmark. Et legat er en pengegave som oftest uddeles af en fond i overensstemmelse med fondens uddelingspolitik (angivet i fundatsen). Nogle fonde har meget specifikke krav f.eks. at du skal være efterkommere af en bestemt slægt eller opvokset i et bestemt område. Andre kan være mere brede og f.eks. overordnet støtte uddannelsesophold eller blot værdigt trængende studerende. Da der er mange fonde, vil en stor del af arbejdet med legatsøgning gå til at finde de legater du er kvalificeret til at søge. Som Studysea ansøger får du bl.a. en legatliste som kan hjælpe dig hurtigt fra start med nogle af de mest tilgængelige fonde som andre Studysea-studerende har fået støtte fra før.

læs på university of the sunshine coast

“Studysea hjalp rigtig meget med legatsøgning. Der er mange ting der skal sørges for, når man tager afsted på egen hånd, så at have én, der holdt mig i hånden under hele processen, var virkelig rart”

 

Mai Louise, study abroad ophold, University of the Sunshine Coast

Tips til legatsøgning

Vi har hjulpet studerende til udlandet i over et årti og har derfor gjort os en del erfaringer. Her er lidt tips og anbefalinger til legatsøgningen:

 

✓ Søg tidligt, men ikke for tidligt

En del fonde har kun frist en gang om året og du optimerer derfor dine chancer hvis du går i gang med legatsøgningen så snart du er optaget eller har modtaget din ansøgningsbekræftelse fra Studysea. Det er dog ikke en fordel at søge alt for tidligt – så hvis der ikke lige er en ansøgningsfrist lige om hjørnet, kan det være en fordel at vente hvis du f.eks. gerne vil have optagelsesbrevet med som bilag i din ansøgning. Timingen mellem din legatansøgning og uddannelsessøgning er derfor også vigtig.

 

✓ Vedlæg dokumentation på optagelse

Det kan være fristende at søge legater allerede før du har ansøgt uddannelse eller er optaget. Det vil dog gøre din ansøgning meget ukonkret og svær at målrette, samt være forbundet med en del usikkerhed, da fonden vil se en stor risiko i at du ikke kommer afsted. Ved nogle universiteter får du svar på optagelse få dage efter du har søgt og vil andre kan der gå flere måneder. Søger du ind på et universitet som er lang tid om at udstede optagelse, og har du søgt via Studysea, kan vi lave en ansøgningsbekræftelse til dig som du kan vedlægge som midlertidig dokumentation i dine legatansøgninger. Over 98% af de studerende som søger ind på et universitet via Studysea optages og en ansøgningsbekræftelse kan derfor vægte højt. Vi er desuden officiel dansk repræsentant for vores samarbejdsuniversiteter.

 

✓ Målret din ansøgning

At søge legater er lidt ligesom at søge job. Du kan medfordel starte med en standardansøgning, men sørg for at få den rettet til, så den er målrettet den fond du søger. Rigtig mange ansøgninger kasseres, så sæt dig godt ind i fonden, hvad den støtter, kriterierne og ikke mindst ansøgningsproceduren, så din ansøgning ikke ender i papirkurven. Når du har ansøgt studie via Studysea, vil du i vores legatmateriale kunne se et godt eksempel på en legatansøgning som du kan søge inspiration fra.

 

✓ Se det store billede

Det er super fedt at du har nogle drømme og fantastisk at du kan få legater til at opfylde dem. Men husk lige at se det store billede! Hvordan gavner det andre end dig selv, at få støtte fra fonden? Legatfondene er ofte sat i verden for at støtte samfundet som helhed. Det er dit job at få formidlet i din ansøgning, hvordan støtte til dig og dit ophold, kan opfylde dette.

 

✓ Søg også efter du er startet på opholdet

Nogle legater kan du også søge efter du er starter på dit studie i udlandet, så selvom der er meget andet spændende der optager dig under opholdet, kan det give god mening at fortsætte arbejdet med legatsøgningen. Faktisk ser vi ofte mange studerende på hele uddannelser i udlandet som får det største udbytte efter de er startet og det har måske noget at gøre med at det er nemt at dokumentere at behovet for støtte virkelig er der. Når du læser i udlandet, er det en god idé både at fokusere på at få gode karakter, men også engagere dig i en masse extracurriculærer aktiviteter såsom studieforeninger, frivilligt arbejde osv. Ting som virkelig kan få dig til at skille dig fra andre ansøgere (og samtidigt pynte på CV’et).

 

✓ Husk nu takkebrevet

Har du fået støtte fra en fond er det god stil at sige tak. Husk at få skrevet et takkebrev til legatfonden. Det er især vigtigt hvis du påtænker at søge legatet igen.

Overvej og undersøg andre finansieringsmuligheder

Økonomi er nok den største udfordring der kommer i vejen for studerende som vil læse i udlandet. Selvom der er gode muligheder for at få legater, er vores erfaring at studerende som har medregnet andre indtægtskilder ind i budgettet har større sandsynlighed for at få realiseret drømmen om et studieophold. Det skyldes ikke mindst at det er svært at forudsige og dermed budgettere indtægten fra legater, men også at man ikke kan forvente at have alle pengene på kontoen før man selv skal betale. Det gælder især studerende som skal læse en hel uddannelse i udlandet, hvor mange vil opleve at legaterne kommer ind løbende under uddannelsen. Altså bør du se legater som et tilskud (eller en bonus), men bør have anden finansiering på plads, hvis du vil være sikker på at kunne føre drømmen ud i livet. Heldigvis findes der mange andre finansieringsmuligheder både fra det offentlige (f.eks. SU, udlandsstipendium, udlandsstudielån m.m.), men også fra det private eller det universitet du skal til. Få et overblik over finansieringsmulighederne til de forskellige typer ophold.

Hvor finder jeg legaterne?

Legatportaler

I dag kan mange legater findes online f.eks. på disse portaler:

 

Uddannelsesinstitutioner

Din nuværende eller tidligere uddannelsesinstitution er et oplagt sted at finde relevante legater. Her er nogle af universiteternes legatlister:

 

Øvrige

Andre steder du kan finde eller søge efter legater:

 

  • Studysea’s legatliste (eksklusivt for Studysea ansøgere)
  • Legathåndbogen (kan købes eller lånes på biblioteket)
  • Ambassader, handelskamre og brancheorganisationer
  • Aviser og tidsskrifter
  • Din nuværende eller tidligere bopælskommune

 

Her er eksempler på nogle af de større legatfonde:

 

Lær mere om dine finansieringsmuligheder

Hvordan søger man legater?

I vores legatguide har vi lavet en step-by-step vejledning til legatansøgning. Når du har ansøgt via Studysea til et af vores universiteter, får du guiden som er en del af vores legatmateriale. Her er det overordnede forløb:

 

  1. Søg optagelse på universitet (så du tidligt har enten optagelsesbevis eller ansøgningsbekræftelsen fra Studysea som dokumentation)
  2. Find relevante legater (og dan overblik over frister og ansøgningskrav)
  3. Forbered ansøgningsdokumenter (f.eks. legatansøgning eller ansøgningsskema, budget, optagelsesdokumenter, anbefalinger og andre bilag)
  4. Søg legater
  5. Eftersend evt. dokumentation (hvis det er påkrævet)
  6. Send takkebrev (til de fonde der har støttet dig)
Kom i gang med din ansøgning i dag og hør om dine muligheder via Studysea

Ofte stillede spørgsmål

Skal man have høje karakterer for at få legater?

Det skader aldrig at have høje karakterer, men det er bestemt ikke et krav. En god ansøgning med god argumentation, kan opveje evt. lave karakterer eller andre svagheder. Så hold dig ikke tilbage med legatsøgningen, med mindre den specifikke fond har et krav om at ansøger skal have et bestemt karaktergennemsnit.

Skal jeg være optaget på et eliteuniversitet for at få legater?

Du behøver ikke at være optaget på et top-universitet som Harvard, UC Berkeley eller Monash for at få legater med mindre fonden du søger har specifikke krav for det. Studysea samarbejder med en bred vifte af anerkendte universiteter – også mindre skoler som af gode grunde ikke figurer på de traditionelle ranglister, men som vores studerende alligevel opnår støtte til. Det vigtigste er at du vælger et universitet som passer til netop dig – så kan du herefter formulere en legatansøgning der argumenterer for dit valg af universitet eller studie.

Kan jeg få legater selvom jeg ikke har brug for pengene?

Da mange studerende som Studysea hjælper ud i verden også får udlandsstipendium med fra staten til finansiering, kan du stå i en situation hvor studieafgiften enten er fuldt dækket af udlandsstipendiet eller bliver det hvis du ligeledes benytter dig af statens udlandsstudielån. Det betyder ikke at du ikke kan søge legater og selvom studieafgiften er dækket, kan du stadig have andre udgifter til f.eks. rejsen, leveomkostninger eller husleje i Danmark under opholdet. Sørg for at det tydeligt fremgår af dit budget. Skal du have SU-lån og udlandsstudielån for at break-even, kan du i din ansøgning skrive at du håber på at kunne minimere din gæld eller helt undgå at låne penge. Du skal ikke skjule dine muligheder for finansiering via f.eks. udlandsstipendiet eller udlandsstudielån, da fondene udmærket kender til ordningerne.

Kan Studysea hjælpe med at skrive min ansøgning?

Nej, vi skriver ikke din ansøgning for dig, og vi fraråder at du får andre til lave din ansøgning. En ansøgning bør være personlig og målrettet, og det er dig som bedst kender din situation. Har du behov for tips til din ansøgning, f.eks. ting der netop fremhæver dit universitet eller destination sparrer vi gerne med dig. Selvom vi ikke skriver din ansøgning, får du via vores legatmateriale bl.a. et eksempel på en god legatansøgning, så du har noget at udgangspunkt i eller lade dig inspirere af.

Kan Studysea hjælpe mig hvis jeg er optaget på et universitet som I ikke samarbejder med?

Da vi er finansieret af de universiteter vi samarbejder med, kan vi desværre kun hjælpe dig hvis du har søgt ind via Studysea. Vores legatmateriale er forbeholdt de studerende vi hjælper ud i verden for at sikre at så mange ansøgere som muligt via Studysea får succes med deres ophold, både hvad angår finansieringen, men også opholdet som helhed. Overvejer du at søge ind på et af de universiteter vi samarbejder med, så tag gerne kontakt til os i god tid da det er vigtigt at din ansøgning til vores partneruniversitet foregår via Studysea.

Hvordan hjælper Studysea?

Vi kan ikke garantere dig at du får legater og vi kan heller ikke forudsige hvor meget du får. Men vi kan hjælpe dig med at du får de bedste forudsætninger for at få succes. Ansøger du via Studysea får du også vores legatmateriale som bl.a. inkluderer:

 

  • Legatliste
  • Legat ansøgningseksempel
  • Legatguide
  • Budgetskabelon
  • Ansøgningsbekræftelse

 

Legater er kun en del af dine finansieringsmuligheder, og finansieringen er kun en del af din succes når det drejer sig om at studere i udlandet. Legaterne til udlandsstudier er du kun berettiget til hvis du kommer afsted. Er du interesseret i at læse på et af de universiteter i udlandet som Studysea samarbejder med, er du allerede godt fra start. Så kan du nemlig få gratis hjælp og vejledning igennem hele ansøgningsforløbet. Kontakt os og del dine drømme med os, så kan vi prøve at hjælpe dig med at lave en plan, så du bedst muligt får opfyldt dine udlandsdrømme.

“Det var den største lettelse af få kontakt til Mickey, fordi han altid var tilgængelig. Det har været så nemt. Jeg ringede egentligt bare til Mickey for at høre hvordan det fungerede og med det samme efter sendte han en opfølgende mail. Han havde bare en virkelig god struktur og et virkelig godt overblik”

 

Amalie, study abroad ophold, Monash University

udveksling monash university