fbpx

Finansiering af study abroad

Drømmer du om et studieophold i udlandet, men er du usikker på, hvordan du skal få råd til det? På denne side har vi samlet et overblik over de finansieringsmuligheder, der kan være med til at gøre din drøm til virkelighed.

Udlandsstipendium

Udlandsstudielån

SU + SU-lån

Legater

Scholarships

Overblik: Finansiering af dit study abroad-ophold

Drømmer du om at læse et semester i udlandet som en del af din danske uddannelse? Et study abroad-ophold (minder om udveksling) er en fantastisk oplevelse, men det kræver også en investering af både tid og penge. Det er desværre ikke gratis at læse et semester i udlandet som freemover, men der er heldigvis mange gode finansieringsmuligheder. På siden her guider vi dig igennem de forskellige muligheder, så du kan få økonomien på plads og fokusere på at gøre din drøm om et studieophold til virkelighed. Læs videre for at få et klart billede af de finansieringsmuligheder, der er tilgængelige for dig.

Udlandsstipendium

Læs mere om udlandsstipendium

Udlandsstipendium til study abroad

Udlandsstipendiet er penge du kan få med fra staten til at finansiere studieafgiften (også kaldet tuition fees) på et universitet i udlandet. Hvis du er studerende på en videregående uddannelse og er SU-berettiget, vil du i de fleste tilfælde kunne få dækket hele eller dele af studieafgiften af statens udlandsstipendieordning, når du rejser ud på et meritgivende studieophold i udlandet (study abroad). For at få udlandsstipendium, skal du være SU-berettiget og opfylde nogle basale betingelser. Det er f.eks. et krav at din danske uddannelsesinstitution godkender dit udlandsophold som fuldt meritgivende. På SU’s hjemmeside kan du læse mere om hvad der kræves for at søge udlandsstipendiet, og den dokumentation, som du skal have på plads for at søge. Når du tager på et studieophold i udlandet via Studysea, kan vi vejlede dig igennem hele processen. Vi hjælper naturligvis med at skaffe den dokumentation du skal bruge for at søge udlandsstipendium ved din uddannelsesinstitution.

 

Vi har også lavet en oversigt over udlandsstipendium til studieophold, som kan gøre dig lidt klogere på hvad det er, og hvilke krav der stilles for at modtage det.

 

Satserne for udlandsstipendiet afhænger af hvad du studerer, hvilke fag du læser, samt antal ECTS du får meritoverført. Du kan se det interval for udlandsstipendie satserne ligger i her, eller se de aktuelle satser på SU’s hjemmeside.

Udlandsstudielån

Læs mere om udlandsstudielån

Udlandsstudielån

Udlandsstudielån fra staten kan søges til studieophold, der også er godkendt til udlandsstipendium. Du kan maksimalt låne et beløb svarende til differencen mellem det udbetalte udlandsstipendium og den faktiske studieafgift på den godkendte uddannelse/studieophold. Derudover er der fra SU også fastsat en grænse som justeres årligt.

 

Du kan se gældende satser for udlandsstudielån her.

SU + SU-lån

Læs mere om SU + SU-lån

SU

Skal du afsted på et meritgivende studieophold (study abroad), som en del af din danske videregående uddannelse, har du mulighed for at få SU med. Du behøver ikke at søge om SU til studieopholdet, men skal blot sikre dig at din uddannelsesinstitution godkender studieopholdet som en del af din uddannelse. Husk at du, under dit studieophold, er berettiget til udeboende SU. Får du hjemmeboende SU, eller flytter du din folkeregister adresse hjem til dine forældre, skal du huske at ændre dine oplysninger ved at logge ind på minSU da du ellers vil få SU som hjemmeboende.

 

SU-lån

SU-lån er en god måde at få lidt ekstra lommepenge til fx kost, logi og andre oplevelser, mens du er afsted på udlandsophold. Renten og tilbagebetalingsvilkår er generelt mere favorable ved udlandsstudielån og SU-lån end ved banklån. Derfor kan det være en god finansieringskilde at overveje.

 

Se gældende satser for SU+SU-lån

Legater

Læs mere om legater

Legater

Der er rigtig gode muligheder for at få støtte fra private legatfonde i Danmark. Er du heldig, dygtig og flittig, kan du lykkes med at få hele dit ophold finansieret på denne måde. Størstedelen af de studerende, Studysea hjælper afsted, får legater og vi hjælper dig godt fra start med vores gratis legatpakke. Legatpakken indeholder vejledning om legatsøgning, ansøgningseksempel, budgetskabelon, ansøgningsbekræftelse, legatguide og legatliste, så du kommer godt fra start med legatsøgningen.

 

Læs mere om legater

Scholarships

Læs mere om scholarships

Scholarships

Mange universiteter i udlandet tilbyder stipendier, typisk kaldt scholarships på engelsk (eller bursaries, grants, awards m.m.). Et scholarship er en form for rabat som bliver fratrukket studieafgiften (tuition fees). Nogle er heldige at få dækket en procentdel eller et fast beløb af studieafgiften. Skal du afsted på et studieophold, er der begrænsede muligheder for scholarship. Nogle af vores partneruniversiteter tilbyder dog scholarships til studieophold (både study abroad og sabbatårs ophold) og i nogle tilfælde tilbydes disse eksklusivt til studerende som søger optagelse via Studysea.

Ofte stillede spørgsmål

Må jeg arbejde mens jeg studerer?

Det kan være en mulighed for nogle studerende at supplere deres økonomi ved at arbejde ved siden af studierne under et studieophold. Muligheden for at arbejde under et studieophold i udlandet afhænger af en række faktorer, herunder det land, du studerer i, og hvilken type visum du har. Reglerne varierer fra land til land og kan være meget specifikke. Det er derfor vigtigt at undersøge og forstå de gældende regler, før du planlægger at tage et job under dit ophold. Du kan læse mere om de regler der gælder på destinationssiderne for hvert land.

Hvordan får jeg overblik over mine udgifter?

På siden her kan du læse om finansieringsmuligheder for dit study abroad-ophold, men det er også vigtigt at få overblik over de udgifter, der følger med. Et godt sted at starte er at lave et budget, der dækker både faste og variable udgifter. Studieafgiften (tuition fee) er en fast udgift, mens leveomkostninger som bolig og mad hører under de variable. Hvis du lægger et budget kan du danne dig et overblik over dine økonomiske rammer, så du ikke skal bekymre dig om økonomien under dit ophold. Vi sender dig gerne en budgetskabelon, der kan hjælpe dig med at danne overblik over dine udgifter og indtægter. Se flere fordele ved at søge via Studysea her.

Hvilke omkostninger skal jeg tage højde for ud over studieafgiften?

Udover studieafgiften er der flere andre udgifter, du skal tage højde for, når du planlægger et semester i udlandet. Rejseomkostninger som flybilletter og lokal transport, leveomkostninger som husleje og mad, samt forsikring er blandt de vigtigste poster. Derudover kan der være udgifter til bøger, materialer og sociale aktiviteter. Numbeo kan være et effektivt værktøj til at undersøge leveomkostninger, men nogle universiteter tilbyder også deres egne estimater for forventede udgifter. For at få et overblik og undgå uforudsete udgifter er det en god idé at lave et budget. Vi sender dig gerne en budgetskabelon, der kan hjælpe dig med at planlægge dine udgifter.

Kan jeg få Erasmus+ stipendium med til mit ophold via Studysea?

Du kan få Erasmus+ stipendiet hvis du søger udveksling gennem din uddannelsesinstitution til et universitet, som de har en Erasmus+ udvekslingsaftale med. Det er som udgangspunkt ikke muligt at få Erasmus+ stipendiet hvis du søger study abroad (udveksling) via Studysea, men heldigvis er der mange andre gode muligheder for at få økonomisk støtte til dit study abroad ophold. Du kan læse om mulighederne på siden her.

Emilie, study abroad ophold, UAB

uab

“Studysea gjorde det nemt at navigere i ansøgningsprocessen og gav mig værdifuld information om mine muligheder. De tilbyder en pålidelig service og hjælp, der gør hele oplevelsen mere strømlinet og mindre stressende”