fbpx

Hvad koster et study abroad studieophold? Få overblikket over studieafgifterne her.

Hvad koster et study abroad studieophold? Få overblikket over studieafgifterne her.

Hvad koster et studieophold i udlandet? Har du forsøgt at få svar på dette, har du nok opdaget hvor svært det kan være at finde informationen på universiteternes hjemmesider. Overvejer du et study abroad studieophold, har vi gjort det lidt nemmere for dig her, hvor du kan sammenligne studieafgiften på vores forskellige partneruniversiteter.

 

Opdateret: 5/10 2022

Danske studerende på videregående uddannelser i Danmark, har gode muligheder for at krydre studiet med et studieophold i udlandet. På din uddannelse, er du sikkert blevet præsenteret for muligheden for at komme på udveksling i løbet af din uddannelse. Måske har du også hørt om muligheden for at tage på et studieophold udenom de udvekslingsaftaler din uddannelsesinstitution har med andre universiteter i udlandet. Det kalder vi study abroad og det kan Studysea hjælpe dig med at realisere. Når du læser et study abroad ophold, skal du betale studieafgift til det udenlandske universitet. Heldigvis kan du få en god sjat penge med fra staten, i form af udlandsstipendium, til at finansiere studieafgiften på det udenlandske universitet. I nogle tilfælde betyder det, at du ligesom ved udveksling, ikke selv skal betale noget til skolen. Det gælder i de tilfælde hvor dit udlandsstipendium dækker studieafgiften i udlandet. Da din danske uddannelsesinstitution, mister de penge du får med i udlandsstipendium, er der ikke den store interesse i at informere eller vejlede om study abroad ophold (kaldes også freemover, studieophold på egen hånd m.m.). Her kan Studysea heldigvis hjælpe dig, og vores hjælp er gratis, så længe det er et af de universiteter vi samarbejder med, som du vil til.

Hvad kan jeg få med i udlandsstipendium til studieophold?

Hvor meget du kan få med i udlandsstipendium, kan du se på SU’s website. Bemærk dog at satserne er vejledende og angivet for et år (60 ECTS). Skal du kun læse et semester på 30 ECTS, kan du tage udgangspunkt i halvdelen og satserne bliver så for 2022 således:

  •  Kr. 22.150-46.150 – som led i universitetsuddannelse
  • Kr. 28.000-68.300 – som led i professionsbacheloruddannelse
  • Kr. 28.000-54.000 – som led i erhvervsakademiuddannelse
  • Kr. 54.000 – som led i skibsfører/maskinmesteruddannelse

 

Og ja, der er stor forskel på satserne. Ovenstående er vejledende og det er din uddannelsesinstitution som bestemmer hvor meget du får med. Som en tommelfingerregel vil universitetsuddannelser inden for humaniora og samfundsvidenskab (fx jura og erhvervsøkonomi) gå til den lave sats på 22.150 kr. Ingeniør, IT, medicin og de “dyrere” uddannelser, går til den høje sats på de 46.150 kr. Uddannelser i kommunikation og medier og visse uddannelser i naturvidenskab går til en mellemsats på 31.550 kr. Herudover, skal du være opmærksom på at selv hvis du pr. uddannelse, er berettiget til den høje sats, så kan din uddannelsesinstitution nedsætte beløbet hvis du fx tager fag som normalt går under uddannelser som går til den lave sats. Derudover vil antallet af ECTS du får merit for også have betydning. Spørg din uddannelsesinstitution om de kan oplyse præcist hvor meget du kan få i merit, samt om de fag du vælger, har betydning.

I Sydkorea kan du studere gratis

I skrivende stund, kan du, selv med den laveste sats i udlandsstipendium, studere gratis i Sydkorea på Hanyang University og Ajou University. På sidstnævnte afhænger det dog af det fagområde du vil læse indenfor. Er du villig til at betale op til 10.000 kroner selv, kan du også komme til Dorset College Dublin, HELP University (Malaysia), Universidad Católica de Murcia (Spanien), Autonomous University of Barcelona eller University of Nicosia (Cypern). Er studieafgiften højere end det du får i udlandsstipendium kan du låne forskellen via statens udlandsstudielån (op til ca. 111.000 kr). Vi anbefaler dog at du også søger legater fra private fonde. Mange har held med at få dækket nogle eller alle udgifterne på den måde. Når du optages på et af vores partneruniversiteter, sender vi dig mere info om legatsøgning inkl. eksempel på den gode ansøgninger inkl. bilag.

Asien og Europa er billigst

Vores universiteter i Asien og Europa (med undtagelse af Storbritannien og Singapore) er billigst. Især i Spanien får du meget for pengene, da både studieafgiften er lav, leveomkostningerne lave og flybilletten er billig. Australien, Storbritannien, New Zealand og USA, ligger som udgangspunkt i den høje ende af skalaen. Priserne svinger dog meget i USA, og kigger du på Californien er der bestemt universiteter der kan konkurrere med de europæiske og asiatiske universiteter. F.eks. kan du læse på California State University Monterey Bay for 5.700 dollars for et semester (kr. 42.807). Det plejede at være billigere, men dollaren er styrket og det afspejler sig naturligvis i den pris du betaler.

Hent oversigt over study abroad studieafgifter her

 

 

Du kan læse mere om de mange gode finansieringsmuligheder som er tilgængelig når du vil studere i udlandet under vores sektion for finansiering.